Preminula prva žena u istoriji auto-moto sporta!

Marija Tereza de Filipis, poznatija kao prva žena vozač u istoriji auto-moto sporta i Formule 1, preminula je u subotu u 90. godini.

Ostali sportovi 11.01.2016 | 10:20
Preminula prva žena u istoriji auto-moto sporta!

Italijanka je tokom karijere pet puta pokušavala da se kvalifikuje za trke najbržeg šampionata na svetu, a tokom 1958. i 1959. godina ostvarila je tri starta, sva tri za volanom privatnog Maseratija 250F.

Pošto nije uspela da se kvalifikuje za Veliku nagradu Monaka 1958, zajedno sa Bernijem Eklstonom, njena prva trka bila je iste godine u Belgiji, na legendarnom Spa Frankošampu.

To je bila jedina trka koju je završila – bila je na poslednjem, desetom mestu, dva kruga iza Tonija Bruksa koji je pobedio. De Filipis se kvalifikovala i za dve trke sledeće sezone, ali u Portugalu i Italiiji nije stigla na cilj zbog problema sa motorom.

Poslednji pokušaj imala je u Monte Karlu kada nije uspela da se nađe među 16 vozača za glavni događaj.

Odlučila je da prestane sa trkanjem kada je Žan Bera izgubio život u Nemačkoj i karijeru je završila već sa 23 godine. Ipak, ona je ostala upisana u istoriji kao prva žena koja se bavila automobilizmom, sve do pojave Lele Lombardi koja je sela u bolid Formule jedan 15 godina kasnije.

Komentari / 0

Ostavite komentar