Клинтон о Путину: Има потенцијала...

Обелодањени стенограми Беле куће показују оцене америчких председника о руским лидерима. Буш јуниор је казао: "Погледао сам га у очи, и како му не бих веровао"

Свијет 09.01.2016 | 14:10
Клинтон о Путину: Има потенцијала...

 

СТЕНОГРАМ који је ових дана обелоданила Бела кућа најбоље потврђује како су амерички председници веровали да ће им Владимир Путин попуштати као и његов претходник Борис Јељцин. После првог сусрета са Путином, тадашњи амерички лидер Бил Клинтон је проценио да "новоизабрани председник Русије има огроман потенцијал".

У документу са којег је скинута ознака "државна тајна" пише да је председник Клинтон у разговору са тадашњим британским премијером Тонијем Блером казао да мисли да је Путин веома паметан и да има огроман потенцијал.

- Мислим да са њим можемо да направимо много корисног. Његове су намере благородне и просте, али се он још није определио... Он би могао да постане демократа - казао је Клинтон.

Интересантно је да је и Клинтонов наследник на почетку имао врло добро мишљење о Путину. После првог сусрета у Љубљани, Буш јуниор је казао новинарима: "Погледао сам га у очи, и како му не бих веровао."

Они су се спријатељили, ишли заједно у риболов, а у Подмосковљу се возили Путиновим старим совјетским аутомобилом.

Идила Буш - Путин је трајала све до августа 2008. године, када је Грузија напала руске миротворце на граници са Абхазијом. У Москви су оценили да је грузијски председник Сакашвили напао руске војнике уз сагласност Вашингтона. Буш се правдао да он није информисан, али је руско руководство било убеђено да су свој допринос реализацији ратног Сакашвилијевог сценарија дали амерички војни саветници, који су у то време заузимали четврти спрат Министарства одбране у Тбилисију.

После завршетка мандата Џорџа Буша, Путин и он нису никада ни телефоном разговарали, а камоли се срели.

Време је показало да су биле пророчански тачне оцене руског нобеловца Александра Солжењицина, који је у једном од интервјуа казао да Запад хвали оне руске лидере који су доприносили распаду земље. Прво су хвалили Михаила Горбачова који није успео да спасе СССР, а затим Јељцина који је довео Русију до просјачког штапа.

- Чим је Путин почео да јача Русију као државу и да је подиже, на Западу су почели да га критикују. И Путина би сигурно хвалили да је наставио да Русију води ка хаосу којим је кренуо Јељцин - објаснио је Солжењицин.

МОЈ ДРУГ БИЛ...

ЗА разлику од Горбачова, с којим се на Западу ипак нису спрдали, Јељцина су у Америци доживљавали као политичког кловна. Довољно је прочитати мемоаре које су писали Клинтон и његово окружење, па се лако може закључити колико су били искрени према Борису Јељцину који је често знао да понавља "ја и мој друг Бил"...

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар