Klinton o Putinu: Ima potencijala...

Obelodanjeni stenogrami Bele kuće pokazuju ocene američkih predsednika o ruskim liderima. Buš junior je kazao: "Pogledao sam ga u oči, i kako mu ne bih verovao"

Svijet 09.01.2016 | 14:10
Klinton o Putinu: Ima potencijala...

 

STENOGRAM koji je ovih dana obelodanila Bela kuća najbolje potvrđuje kako su američki predsednici verovali da će im Vladimir Putin popuštati kao i njegov prethodnik Boris Jeljcin. Posle prvog susreta sa Putinom, tadašnji američki lider Bil Klinton je procenio da "novoizabrani predsednik Rusije ima ogroman potencijal".

U dokumentu sa kojeg je skinuta oznaka "državna tajna" piše da je predsednik Klinton u razgovoru sa tadašnjim britanskim premijerom Tonijem Blerom kazao da misli da je Putin veoma pametan i da ima ogroman potencijal.

- Mislim da sa njim možemo da napravimo mnogo korisnog. Njegove su namere blagorodne i proste, ali se on još nije opredelio... On bi mogao da postane demokrata - kazao je Klinton.

Interesantno je da je i Klintonov naslednik na početku imao vrlo dobro mišljenje o Putinu. Posle prvog susreta u Ljubljani, Buš junior je kazao novinarima: "Pogledao sam ga u oči, i kako mu ne bih verovao."

Oni su se sprijateljili, išli zajedno u ribolov, a u Podmoskovlju se vozili Putinovim starim sovjetskim automobilom.

Idila Buš - Putin je trajala sve do avgusta 2008. godine, kada je Gruzija napala ruske mirotvorce na granici sa Abhazijom. U Moskvi su ocenili da je gruzijski predsednik Sakašvili napao ruske vojnike uz saglasnost Vašingtona. Buš se pravdao da on nije informisan, ali je rusko rukovodstvo bilo ubeđeno da su svoj doprinos realizaciji ratnog Sakašvilijevog scenarija dali američki vojni savetnici, koji su u to vreme zauzimali četvrti sprat Ministarstva odbrane u Tbilisiju.

Posle završetka mandata Džordža Buša, Putin i on nisu nikada ni telefonom razgovarali, a kamoli se sreli.

Vreme je pokazalo da su bile proročanski tačne ocene ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je u jednom od intervjua kazao da Zapad hvali one ruske lidere koji su doprinosili raspadu zemlje. Prvo su hvalili Mihaila Gorbačova koji nije uspeo da spase SSSR, a zatim Jeljcina koji je doveo Rusiju do prosjačkog štapa.

- Čim je Putin počeo da jača Rusiju kao državu i da je podiže, na Zapadu su počeli da ga kritikuju. I Putina bi sigurno hvalili da je nastavio da Rusiju vodi ka haosu kojim je krenuo Jeljcin - objasnio je Solženjicin.

MOJ DRUG BIL...

ZA razliku od Gorbačova, s kojim se na Zapadu ipak nisu sprdali, Jeljcina su u Americi doživljavali kao političkog klovna. Dovoljno je pročitati memoare koje su pisali Klinton i njegovo okruženje, pa se lako može zaključiti koliko su bili iskreni prema Borisu Jeljcinu koji je često znao da ponavlja "ja i moj drug Bil"...

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar