Ко је одговоран? Зашто одбојкаши не иду у Рио?!

Први пут још од 1992. године наша одбојкашка репрезентација неће играти на Олимпијским играма. Навикли су нас на успехе, неки би рекли и размазили, али као да се нешто чудно догодило са Николом Грбићем и његовим пуленима.

Остали спортови 09.01.2016 | 22:40
Ко је одговоран? Зашто одбојкаши не иду у Рио?!

Нису ни тако тихо отишли у Берлин на квалификације. Истина, само освајач турнира директно иде у Рио, док другопласирани и трећепласирани иду у светске квалификације.

Међутим, наши одбојкаши нису успели ни групу да прођу, па ће ова генерација остати уписана као прва која од распада СФРЈ није успела да се овери визу за Игре.

- Требало би прво ја да се запитам да ли добро радим, а и сви остали да крену од себе и исто се запитају - суштина је Грбићеве изјаве после дебакла.

Да, дебакла. Под вођством легендарног техничара и дугогодишњег капитена Србија је претходно играла финале Светске лиге и дошла до четвртфинала Европског првенства.

Уследило је берлински шамар за отрежњење, јер би наши одбојкаши, попут дама, требало да се нађу у Рију, а неће их бити тамо. А, не тако давно били су бронзани 1996. у Атланти и златни 2000. у Сиднеју.

Континуитет успеха и медаља ће бити прекинут, а Олимпијске игре су сан сваког спортисте.

Да ли је одговорност на селектору Грбићу? Да ли је прерано сео на клупу националног тима? Готово право са терена. Одмах по завршетку каријере једну сезону је водио Перуђу и преузео "врућ кромпир". За сада се види да нешто шкрипи и искуство му свакако недостаје...

Не треба бити већи тренер од селектора, али можда се и прерано одрекао неких играча. Треба дати шансу младима, то није спорно, али на пријему смо евидентно били најслабији на путу за Рио. А управо се одрекао искусних примача као што су Никола Ковачевић и Милош Никић, који су годинама носили дрес националног тима и толико пута обрадовали нацију.

Да ли су и играчи морали боље? Деловали су некако немоћно, безидејно, нешто је дефинитивно фалило... Нису били ни бледа сенка оног Атанасијевића или Подрашчанина који су страх и трепет за ривале.

Јасно је да више немамо асове попут Вање и Николе, Горана Вујевића, покојног Дејана Брђовића, Жељка Танасковића, али је сам приступ био млак и недопустив.

Зато, анализирати зашто ће одбојкаши пропустити Рио, направити резове, па у нове победе.

Коментари / 0

Оставите коментар