Ko je odgovoran? Zašto odbojkaši ne idu u Rio?!

Prvi put još od 1992. godine naša odbojkaška reprezentacija neće igrati na Olimpijskim igrama. Navikli su nas na uspehe, neki bi rekli i razmazili, ali kao da se nešto čudno dogodilo sa Nikolom Grbićem i njegovim pulenima.

Ostali sportovi 09.01.2016 | 22:40
Ko je odgovoran? Zašto odbojkaši ne idu u Rio?!

Nisu ni tako tiho otišli u Berlin na kvalifikacije. Istina, samo osvajač turnira direktno ide u Rio, dok drugoplasirani i trećeplasirani idu u svetske kvalifikacije.

Međutim, naši odbojkaši nisu uspeli ni grupu da prođu, pa će ova generacija ostati upisana kao prva koja od raspada SFRJ nije uspela da se overi vizu za Igre.

- Trebalo bi prvo ja da se zapitam da li dobro radim, a i svi ostali da krenu od sebe i isto se zapitaju - suština je Grbićeve izjave posle debakla.

Da, debakla. Pod vođstvom legendarnog tehničara i dugogodišnjeg kapitena Srbija je prethodno igrala finale Svetske lige i došla do četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Usledilo je berlinski šamar za otrežnjenje, jer bi naši odbojkaši, poput dama, trebalo da se nađu u Riju, a neće ih biti tamo. A, ne tako davno bili su bronzani 1996. u Atlanti i zlatni 2000. u Sidneju.

Kontinuitet uspeha i medalja će biti prekinut, a Olimpijske igre su san svakog sportiste.

Da li je odgovornost na selektoru Grbiću? Da li je prerano seo na klupu nacionalnog tima? Gotovo pravo sa terena. Odmah po završetku karijere jednu sezonu je vodio Peruđu i preuzeo "vruć krompir". Za sada se vidi da nešto škripi i iskustvo mu svakako nedostaje...

Ne treba biti veći trener od selektora, ali možda se i prerano odrekao nekih igrača. Treba dati šansu mladima, to nije sporno, ali na prijemu smo evidentno bili najslabiji na putu za Rio. A upravo se odrekao iskusnih primača kao što su Nikola Kovačević i Miloš Nikić, koji su godinama nosili dres nacionalnog tima i toliko puta obradovali naciju.

Da li su i igrači morali bolje? Delovali su nekako nemoćno, bezidejno, nešto je definitivno falilo... Nisu bili ni bleda senka onog Atanasijevića ili Podraščanina koji su strah i trepet za rivale.

Jasno je da više nemamo asove poput Vanje i Nikole, Gorana Vujevića, pokojnog Dejana Brđovića, Željka Tanaskovića, ali je sam pristup bio mlak i nedopustiv.

Zato, analizirati zašto će odbojkaši propustiti Rio, napraviti rezove, pa u nove pobede.

Komentari / 0

Ostavite komentar