Јога лијечи синдром сломљеног срца

Нова студија открила је како јога може да излечи синдром "сломљеног срца" и помогне у превенцији срчаних болести.

Здравље 07.01.2016 | 19:00
Јога лијечи синдром сломљеног срца

Синдром сломљеног срца погађа жене старије од 60 година, а манифестује се као срчани напад са болом у грудима и кратким дахом као код правог напада. Истраживачи верују да овај синдром узрокује удар адреналина које оде у срце путем симпатичког нервног система. Окидач је стрес или екстремна емотивна ситуација као што је болест или смрт вољене особе.

Иако се особе излече од овога, последице могу бити фаталне. Годинама су лекари писали рецепте за бета блокаторе како би спречили понављање таквог стања верујући да ће тако контролисати адреналин и друге хормоне. Али третман није био ефектан.

У новој студији кардиолог др Хармони Рејнолдс открио је да овај синдром узрокује парасимаптички нервни систем који смирује тело. Рејонлдс је анализирао 20 жена од којих је 10 патило од овог синдрома у протеклих неколико година и подвргавао их је стресу (подсећао на смрт вољених или узбуђење које доживе када им деца играју утакмицу). Свака жена је рекла како јој се подигао притисак када би се присетила стресног догађаја.

С обзиром на то да медитација и јога смирују тело, Рејнолдс их је послао на курсеве и резултати су били одлични. Жене су смањиле парасимпатичку модулацију откуцаја срца и самим тим су спречиле синдром сломљеног срца.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Др

07.01.2016 22:22

Не насједајте опсјенама дилетаната разних профила. Распитајте се мало боље о ''лековитости'' јоге. Шокираћете се!!

ОДГОВОРИТЕ