Joga liječi sindrom slomljenog srca

Nova studija otkrila je kako joga može da izleči sindrom "slomljenog srca" i pomogne u prevenciji srčanih bolesti.

Zdravlje 07.01.2016 | 19:00
Joga liječi sindrom slomljenog srca

Sindrom slomljenog srca pogađa žene starije od 60 godina, a manifestuje se kao srčani napad sa bolom u grudima i kratkim dahom kao kod pravog napada. Istraživači veruju da ovaj sindrom uzrokuje udar adrenalina koje ode u srce putem simpatičkog nervnog sistema. Okidač je stres ili ekstremna emotivna situacija kao što je bolest ili smrt voljene osobe.

Iako se osobe izleče od ovoga, posledice mogu biti fatalne. Godinama su lekari pisali recepte za beta blokatore kako bi sprečili ponavljanje takvog stanja verujući da će tako kontrolisati adrenalin i druge hormone. Ali tretman nije bio efektan.

U novoj studiji kardiolog dr Harmoni Rejnolds otkrio je da ovaj sindrom uzrokuje parasimaptički nervni sistem koji smiruje telo. Rejonlds je analizirao 20 žena od kojih je 10 patilo od ovog sindroma u proteklih nekoliko godina i podvrgavao ih je stresu (podsećao na smrt voljenih ili uzbuđenje koje dožive kada im deca igraju utakmicu). Svaka žena je rekla kako joj se podigao pritisak kada bi se prisetila stresnog događaja.

S obzirom na to da meditacija i joga smiruju telo, Rejnolds ih je poslao na kurseve i rezultati su bili odlični. Žene su smanjile parasimpatičku modulaciju otkucaja srca i samim tim su sprečile sindrom slomljenog srca.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dr

07.01.2016 23:22

Ne nasjedajte opsjenama diletanata raznih profila. Raspitajte se malo bolje o ''lekovitosti'' joge. Šokiraćete se!!

ODGOVORITE