Свјетлост бадњака најавила радост Божића

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је вечерње богослужење и освештао бадњак у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, чему је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Република Српска 06.01.2016 | 20:43
Свјетлост бадњака најавила радост Божића

Обраћајући се вјерницима, владика Јефрем је поручио да мали народи имају наду и да је Господ ради њих рођен и дошао у овај свијет како би сваки човјек живио са достојанством, увијек лако и као човјек, али никада као нечовјек.

Подсјетивши на изјаву блаженопочившег патријарха Павла "будимо људи, а никад нељуди", владика Јефрем је рекао да би, уколико би се ова порука поштовала, било мира и разумијевања.

"Човјек није био у стању да међу собом створи мир и добру вољу. Одсуство те воље и мира довело је до рата, који је најтеже стање у коме се човјек, породица, заједница и народ могу наћи", рекао је владика Јефрем.

Да је та програмска пјесма анђела небеских остварена, каже владика Јефрем, онда многих невоља које смо имали кроз нашу историју не би било.

"Свако од нас са вјером у Бога, много наде и оптимизма слави ове дане који долазе", рекао је владика Јефрем и пожелио свима да им у предстојећим данима буде срећно, благословено, успјешно и радосно.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Божић прилика да сви покажу своју људску страну и буду са онима до којих им је стало, да буду на страни добра, а никада на страни зла.

Додик је рекао да је Божић празник који нас окупља око наших најмилијих и свих добрих људи.

Он је грађанима Српске пожелио мир, љубав и добру вољу међу људима, уз традиционални подрав "Мир Божији, Христос се роди".

У Бањалуци је вечерас бадњак наложен и у Храму Свете Тројице, којем је присуствовао члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Истичући да је Божић празник мира и љубави, Иванић је пожелио грађанима Републике Српске и БиХ срећу, мир и љубав, као и мање животних проблема.

Он је изразио наду да ће се више размишљати о будућности, а мање о прошлости, те поручио да је бољи живот нешто што би грађане могло ујединити.

Вечерњим богослужењем и освештањем бадњака у Храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац обиљежено је Бадње вече, а служби је присуствовала и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Сарајево
У Старој српској православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је након службе у порти храма традиционално освештан и наложен бадњак.

Говорећи о најрадоснијем хиршћанском празнику - Божићу, парох сарајевски Вања Јовановић, који је служио вечерњу литургију, а потом освештао и наложио бадњак, рекао је да је сваки празник у хришћанском животу искључиво и увијек везан за Христа и спасење људи.

"Тако се и Божић, као почетак историје спасења, увијек тиче љубави и суживота кроз другога и препознавања и бивствовања кроз наше ближње и породицу, наше познанике и пријатеље", истакао је Јовановић.

Литургији, те освештању и налагању Бадњака, присуствовали су бројни православни вјерници, међу којима је био и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Он је свим грађанима у БиХ пожелио да живе у миру, благостању и слози са својим сусједима.

"То је универзална жеља и то, претпостављам, желе и они други који данас не славе Бадње вече и не налажу бадњак. То, једноставно, треба да буде суштина суживота и онога што људи морају једни другима пружити", рекао је Вукићевић.

Окупљени су традиционално послужени куваним вином.

Бијељина
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом служио је вечерас повечерје са петохљебницом у Храму Светог великомученика Георгија у Бијељини, након чега се литија упутила улицама града до платоа испред зграде Градске управе гдје је традиционално освештан и наложен бадњак.

Налагању бадњака присуствовали су бројни грађани, представници локалне власти, те угледне личности јавног и политичког живота Бијељине.

Честитајући Бадње вече окупљеним грађанима, владика Хризостом је пожелио да Божији благослов заједно са бадњаком дође у овај град, све домове и све животе.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић пожелио је грађанима мир, љубав и слогу, захваливши им што су дошли и увеличали вечерашње славље.

"Желим да вам ово вече и сутрашњи Божић донесу мир у души, а у животу само здравље и весеље", рекао је Мићић, честитајући грађанима Бадње вече и предстојеће празнике.

Након налагања бадњака на платоу испред зграде Градске управе услиједило је народно весеље, а у порти Манастира Светог Василија Острошког организован је пријем за дјецу, уз традиционално пијукање.

Фоча
Бројни православни вјерници присуствовали су вечерас налагањима бадњака испред два фочанска храма.

У насељу Обилићево, у порти Светониколајевског храма бадњаци су наложени у 18 часова, а сат времена касније свјетлост бадњака обасјала је вјернике окупљене испред Храма Светог Саве у центру града, гдје је одржан и културно-умјетнички програм.

У обраћању вјерницима, старјешина Храма Светог Саве Ненад Тупеша поручио је да Божић позива све вјернике на праштање и љубав према свим људима, без обзира којој вјери и нацији припадају.

Вјернике је поздравио и честитао им Бадње вече и Божић и начелник општине Фоча Радисав Машић.

Налагање бадњака обављено је и у Миљевини, испред цркве Светог Илије, те у Устиколини, гдје су се испред цркве Свете Тројице окупили Срби повратници у ово федерално насеље, које је до 1995. године било саставни дио општине Фоча.

Петрово
У порти цркве Покрова Пресвете Богородице у Петрову вечерас је наложен бадњак.

У цркви је прије налагања бадњака служено вечерње, а након службе дјеци су подијељени слаткиши.

Након налагања бадњака приређен је ватромет.

Бадњак је наложен и у осталим црквама на подручју општине Петрово.

Дервента
У порти храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти вечерас је, након богослужења, освештан и наложен бадњак.

Налагање бадњака обавио је начелник општине Дервента Милорад Симић, који је свим вјерницима честитао Бадње вече и сутрашњи празник Божић, те их позвао да присуствују обиљежавању 9. јануара, Дана Републике Српске.

Божићна литургија биће служена сутра ујутро са почетком у 5 часова.

Добој
У порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Добоју вечерас је освештан и наложен бадњак, у присуству бројних вјерника.

Бадњак је освештао протојереј ставрофор Душко Недић, који је након вечерњег богослужења окупљенима честитао Бадње вече, као припрему за велики дан - Рођење Христово.

Свештеник Недић напоменуо је да се данас испраћа божићни пост, у који се улази смирено и скромно, да би се достојанствено дочекао најрадоснији хришћански празник - Божић.

Прије налагања бадњака, за дјецу је приређено традиционално пијукање.

Угљевик
Вечерње богослужење и освештање бадњака у храму Свете Петке Параскеве у Угљевику, у присуству многобројних вјерника и грађана ове подмајевичке општине, обавио је први парох угљевички протојереј-ставрофор Мићо Пајкановић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић свечано је запалио бадњак и честитао свим Угљевичанима и православним вјерницима Бадње вече и Божић са жељом да предстојећи дани буду испуњени здрављем, срећом и благостањем.

"Бадње вече је увијек радосно вече у Угљевику. Божић нас подстиче да искажемо љубав према ближњима, али и да будемо хумани и солидарни према слабијима. Најрадоснији празник Христовог рођења испуњава нас весељем и вјером у божанске врлине", рекао је Перић.

Он је суграђанима пожелио да Бадње вече и Божић проведу у породичној срећи и духовном благостању.

Брчко
У порти Саборне цркве Успенија Пресвете Богородице у Брчком вечерас је освештан и наложен бадњак, у присуству више стотина вјерника.

"Бадње дрво симболизује рађање сина Божијег - Исуса Христа. Храстово дрво, као једно од најтврђих, симболизује снагу божанску. Паљењем бадњака осликава се сјај Божијег лица", рекао је протојереј Александар Рељић.

Честитајући вјерницима Бадње вече и сутрашње Рођење Христово, он је истакао да је мисија Исуса Христа да донесе мир међу људе и вјечни живот.

Овој свечаности у Брчком присуствовао је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

У оквиру прославе Бадње вечере у порти храма Успенија Пресвете Богородице приређен је и ватромет, а потом и пригодан музичко-забавни програм који је омела јака киша.

Вечерња богослужења и налагање бадњака организовани су и у осталим парохијама на подручју Брчког.

Сребреница
У порти цркве Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, након вечерњег богослужења, наложени су бадњаци у присуству великог броја вјерника.

Претходно је колона са окићеним бадњаком кренула из насеља Баратова и након проласка главном градском улицом, уз пјесму и звуке аутомобилских сирена, стигла у црквену порту.

Срби у Сребреници јутрос су донијели бадњаке кућама и по традицији пекли печенице уочи најрадоснијег празника Христовог рођења - Божића.

Грађани ће Божић традиционално прослављати дочеком полазника у породичном амбијенту.

Нови Град
У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду вечерас је служено вечерње богослужење, освештан и наложен бадњак.

У храму је за најмлађе организовано "пијукање".

Свештеник Немања Видић честитао је вјерницима Бадњи дан и пожелио да у миру и срећи дочекају најарадоснији хришћански празник Божић.

Службама, освештањем и налагањем бадњака данас је Бадњи дан обиљежен у свим православним храмовима на подручју новоградске општине.

Божићна литургија у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду биће служена сутра ујутро у 5 часова.

Соколац
У цркви Светог пророка Илије на Сокоцу вечерас је служено бденије, након чега је освештан и наложен бадњак.

Протојереј ставрофор Борис Бандука рекао је да се овом вечерњом службом улази у празновање најрадоснијег хришћанског празника Божића.

"Као хришћани, пред овај празник припремали смо се постом и молитвом. Током поста преиспитивали смо себе да ли смо некога увриједили, да ли смо некоме нешто лоше учинили. Били смо дужни и да од свакога затражимо опроштај, да брату, комшији, познанику, знаном и незнаном човјеку пружимо руку помирења, братски га загрлимо, праштајући све", нагласио је Бандука.

Бадњак је у цркву унио начелник општине Соколац Милован Бјелица.

У поноћ ће у овој цркви бити служена поноћна света литургија, а на Божић и друга света литургија и причешће вјерника у 7 часова, те бденије у 18.30.

Други дан Божића, 8. јануара, у истој цркви биће служена света литургија у 9 часова и бденије у 18.30.

На Стефандан, 9. јануара, у 9 часова биће служена света литургија, као и вечерња служба у 19 часова.

Коментари / 0

Оставите коментар