Svjetlost badnjaka najavila radost Božića

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je večernje bogosluženje i osveštao badnjak u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, čemu je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Republika Srpska 06.01.2016 | 20:43
Svjetlost badnjaka najavila radost Božića

Obraćajući se vjernicima, vladika Jefrem je poručio da mali narodi imaju nadu i da je Gospod radi njih rođen i došao u ovaj svijet kako bi svaki čovjek živio sa dostojanstvom, uvijek lako i kao čovjek, ali nikada kao nečovjek.

Podsjetivši na izjavu blaženopočivšeg patrijarha Pavla "budimo ljudi, a nikad neljudi", vladika Jefrem je rekao da bi, ukoliko bi se ova poruka poštovala, bilo mira i razumijevanja.

"Čovjek nije bio u stanju da među sobom stvori mir i dobru volju. Odsustvo te volje i mira dovelo je do rata, koji je najteže stanje u kome se čovjek, porodica, zajednica i narod mogu naći", rekao je vladika Jefrem.

Da je ta programska pjesma anđela nebeskih ostvarena, kaže vladika Jefrem, onda mnogih nevolja koje smo imali kroz našu istoriju ne bi bilo.

"Svako od nas sa vjerom u Boga, mnogo nade i optimizma slavi ove dane koji dolaze", rekao je vladika Jefrem i poželio svima da im u predstojećim danima bude srećno, blagosloveno, uspješno i radosno.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Božić prilika da svi pokažu svoju ljudsku stranu i budu sa onima do kojih im je stalo, da budu na strani dobra, a nikada na strani zla.

Dodik je rekao da je Božić praznik koji nas okuplja oko naših najmilijih i svih dobrih ljudi.

On je građanima Srpske poželio mir, ljubav i dobru volju među ljudima, uz tradicionalni podrav "Mir Božiji, Hristos se rodi".

U Banjaluci je večeras badnjak naložen i u Hramu Svete Trojice, kojem je prisustvovao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Ističući da je Božić praznik mira i ljubavi, Ivanić je poželio građanima Republike Srpske i BiH sreću, mir i ljubav, kao i manje životnih problema.

On je izrazio nadu da će se više razmišljati o budućnosti, a manje o prošlosti, te poručio da je bolji život nešto što bi građane moglo ujediniti.

Večernjim bogosluženjem i osveštanjem badnjaka u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac obilježeno je Badnje veče, a službi je prisustvovala i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sarajevo
U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu večeras je nakon službe u porti hrama tradicionalno osveštan i naložen badnjak.

Govoreći o najradosnijem hiršćanskom prazniku - Božiću, paroh sarajevski Vanja Jovanović, koji je služio večernju liturgiju, a potom osveštao i naložio badnjak, rekao je da je svaki praznik u hrišćanskom životu isključivo i uvijek vezan za Hrista i spasenje ljudi.

"Tako se i Božić, kao početak istorije spasenja, uvijek tiče ljubavi i suživota kroz drugoga i prepoznavanja i bivstvovanja kroz naše bližnje i porodicu, naše poznanike i prijatelje", istakao je Jovanović.

Liturgiji, te osveštanju i nalaganju Badnjaka, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici, među kojima je bio i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

On je svim građanima u BiH poželio da žive u miru, blagostanju i slozi sa svojim susjedima.

"To je univerzalna želja i to, pretpostavljam, žele i oni drugi koji danas ne slave Badnje veče i ne nalažu badnjak. To, jednostavno, treba da bude suština suživota i onoga što ljudi moraju jedni drugima pružiti", rekao je Vukićević.

Okupljeni su tradicionalno posluženi kuvanim vinom.

Bijeljina
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je večeras povečerje sa petohljebnicom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Bijeljini, nakon čega se litija uputila ulicama grada do platoa ispred zgrade Gradske uprave gdje je tradicionalno osveštan i naložen badnjak.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su brojni građani, predstavnici lokalne vlasti, te ugledne ličnosti javnog i političkog života Bijeljine.

Čestitajući Badnje veče okupljenim građanima, vladika Hrizostom je poželio da Božiji blagoslov zajedno sa badnjakom dođe u ovaj grad, sve domove i sve živote.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poželio je građanima mir, ljubav i slogu, zahvalivši im što su došli i uveličali večerašnje slavlje.

"Želim da vam ovo veče i sutrašnji Božić donesu mir u duši, a u životu samo zdravlje i veselje", rekao je Mićić, čestitajući građanima Badnje veče i predstojeće praznike.

Nakon nalaganja badnjaka na platou ispred zgrade Gradske uprave uslijedilo je narodno veselje, a u porti Manastira Svetog Vasilija Ostroškog organizovan je prijem za djecu, uz tradicionalno pijukanje.

Foča
Brojni pravoslavni vjernici prisustvovali su večeras nalaganjima badnjaka ispred dva fočanska hrama.

U naselju Obilićevo, u porti Svetonikolajevskog hrama badnjaci su naloženi u 18 časova, a sat vremena kasnije svjetlost badnjaka obasjala je vjernike okupljene ispred Hrama Svetog Save u centru grada, gdje je održan i kulturno-umjetnički program.

U obraćanju vjernicima, starješina Hrama Svetog Save Nenad Tupeša poručio je da Božić poziva sve vjernike na praštanje i ljubav prema svim ljudima, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju.

Vjernike je pozdravio i čestitao im Badnje veče i Božić i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Nalaganje badnjaka obavljeno je i u Miljevini, ispred crkve Svetog Ilije, te u Ustikolini, gdje su se ispred crkve Svete Trojice okupili Srbi povratnici u ovo federalno naselje, koje je do 1995. godine bilo sastavni dio opštine Foča.

Petrovo
U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovu večeras je naložen badnjak.

U crkvi je prije nalaganja badnjaka služeno večernje, a nakon službe djeci su podijeljeni slatkiši.

Nakon nalaganja badnjaka priređen je vatromet.

Badnjak je naložen i u ostalim crkvama na području opštine Petrovo.

Derventa
U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi večeras je, nakon bogosluženja, osveštan i naložen badnjak.

Nalaganje badnjaka obavio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je svim vjernicima čestitao Badnje veče i sutrašnji praznik Božić, te ih pozvao da prisustvuju obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske.

Božićna liturgija biće služena sutra ujutro sa početkom u 5 časova.

Doboj
U porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju večeras je osveštan i naložen badnjak, u prisustvu brojnih vjernika.

Badnjak je osveštao protojerej stavrofor Duško Nedić, koji je nakon večernjeg bogosluženja okupljenima čestitao Badnje veče, kao pripremu za veliki dan - Rođenje Hristovo.

Sveštenik Nedić napomenuo je da se danas ispraća božićni post, u koji se ulazi smireno i skromno, da bi se dostojanstveno dočekao najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

Prije nalaganja badnjaka, za djecu je priređeno tradicionalno pijukanje.

Ugljevik
Večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka u hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku, u prisustvu mnogobrojnih vjernika i građana ove podmajevičke opštine, obavio je prvi paroh ugljevički protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić svečano je zapalio badnjak i čestitao svim Ugljevičanima i pravoslavnim vjernicima Badnje veče i Božić sa željom da predstojeći dani budu ispunjeni zdravljem, srećom i blagostanjem.

"Badnje veče je uvijek radosno veče u Ugljeviku. Božić nas podstiče da iskažemo ljubav prema bližnjima, ali i da budemo humani i solidarni prema slabijima. Najradosniji praznik Hristovog rođenja ispunjava nas veseljem i vjerom u božanske vrline", rekao je Perić.

On je sugrađanima poželio da Badnje veče i Božić provedu u porodičnoj sreći i duhovnom blagostanju.

Brčko
U porti Saborne crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Brčkom večeras je osveštan i naložen badnjak, u prisustvu više stotina vjernika.

"Badnje drvo simbolizuje rađanje sina Božijeg - Isusa Hrista. Hrastovo drvo, kao jedno od najtvrđih, simbolizuje snagu božansku. Paljenjem badnjaka oslikava se sjaj Božijeg lica", rekao je protojerej Aleksandar Reljić.

Čestitajući vjernicima Badnje veče i sutrašnje Rođenje Hristovo, on je istakao da je misija Isusa Hrista da donese mir među ljude i vječni život.

Ovoj svečanosti u Brčkom prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

U okviru proslave Badnje večere u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice priređen je i vatromet, a potom i prigodan muzičko-zabavni program koji je omela jaka kiša.

Večernja bogosluženja i nalaganje badnjaka organizovani su i u ostalim parohijama na području Brčkog.

Srebrenica
U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon večernjeg bogosluženja, naloženi su badnjaci u prisustvu velikog broja vjernika.

Prethodno je kolona sa okićenim badnjakom krenula iz naselja Baratova i nakon prolaska glavnom gradskom ulicom, uz pjesmu i zvuke automobilskih sirena, stigla u crkvenu portu.

Srbi u Srebrenici jutros su donijeli badnjake kućama i po tradiciji pekli pečenice uoči najradosnijeg praznika Hristovog rođenja - Božića.

Građani će Božić tradicionalno proslavljati dočekom polaznika u porodičnom ambijentu.

Novi Grad
U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu večeras je služeno večernje bogosluženje, osveštan i naložen badnjak.

U hramu je za najmlađe organizovano "pijukanje".

Sveštenik Nemanja Vidić čestitao je vjernicima Badnji dan i poželio da u miru i sreći dočekaju najaradosniji hrišćanski praznik Božić.

Službama, osveštanjem i nalaganjem badnjaka danas je Badnji dan obilježen u svim pravoslavnim hramovima na području novogradske opštine.

Božićna liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu biće služena sutra ujutro u 5 časova.

Sokolac
U crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu večeras je služeno bdenije, nakon čega je osveštan i naložen badnjak.

Protojerej stavrofor Boris Banduka rekao je da se ovom večernjom službom ulazi u praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

"Kao hrišćani, pred ovaj praznik pripremali smo se postom i molitvom. Tokom posta preispitivali smo sebe da li smo nekoga uvrijedili, da li smo nekome nešto loše učinili. Bili smo dužni i da od svakoga zatražimo oproštaj, da bratu, komšiji, poznaniku, znanom i neznanom čovjeku pružimo ruku pomirenja, bratski ga zagrlimo, praštajući sve", naglasio je Banduka.

Badnjak je u crkvu unio načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

U ponoć će u ovoj crkvi biti služena ponoćna sveta liturgija, a na Božić i druga sveta liturgija i pričešće vjernika u 7 časova, te bdenije u 18.30.

Drugi dan Božića, 8. januara, u istoj crkvi biće služena sveta liturgija u 9 časova i bdenije u 18.30.

Na Stefandan, 9. januara, u 9 časova biće služena sveta liturgija, kao i večernja služba u 19 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar