Наложен бадњак у Старој цркви у Сарајеву

У Старој српској православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је након службе у порти храма традиционално освештан и наложен бадњак.

Босна и Херцеговина 06.01.2016 | 19:39
Наложен бадњак у Старој цркви у Сарајеву

Говорећи о најрадоснијем хиршћанском празнику - Божићу, парох сарајевски Вања Јовановић, који је служио вечерњу литургију, а потом освештао и наложио бадњак, рекао је да је сваки празник у хришћанском животу искључиво и увијек везан за Христа и спасење људи.

"Тако се и Божић, као почетак историје спасења, увијек тиче љубави и суживота кроз другога и препознавања и бивствовања кроз наше ближње и породицу, наше познанике и пријатеље", истакао је Јовановић.

Литургији, те освештању и налагању Бадњака, присуствовали су бројни православни вјерници, међу којима је био и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Вукићевић је свим грађанима у БиХ пожелио да живе у миру, благостању и слози са својим сусједима.

"То је универзална жеља и то, претпостављам, желе и они други који данас не славе Бадње вече и не налажу бадњак. То, једноставно, треба да буде суштина суживота и онога што људи морају једни другима пружити", рекао је Вукићевић новинарима.

Окупљени су традиционално послужени куваним вином.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Добро је

06.01.2016 18:51

Срећом па овај Храм током протеклог рата није срушила ткз. "Армија" БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.01.2016 21:13

На твоје разочарење, у Сарајево није срушена нити једна богомоља од стране армије БиХ. За то су били задужени српски и хрватски хероји. Силни диверзанти и специјалци који линије очима нису видјели, који су рат провели пљачкајући и палећи гдје год су стигли. Од 94-те су отимали и српско, свака напуштена кућа је опљачкана. 1996-те године сам лично помагао у адаптацији Саборне цркве у Сарајеву, заједно са муслиманима, нисам могао натјерати нити једнога србина са Соколца и из Кнежине да дође и помогне! Сви су се шпрдали, а данас се хвале најстаријом и најљепшом црквом у БиХ. Нема зиме док је нама Срба на батерије...

Name

зумба

06.01.2016 18:56

Како,Додик недавно изјави да не смијес на трафици у Сарајеву тразити неке од српских новина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

06.01.2016 19:59

Нема потребе та тразис српске новине на киоску у Сарајеву, јер их нема. Сто се тице бадњака тацно да је паљен али уз 6 полициских патрола у обезбедјењу а на пофалицима 10 патрола. Посјетиоци црквама су из и,сарајева јер срба нема у сарајеву.

Name

Ре

06.01.2016 20:27

Па зар се смије? Мани ово данас кад 6 камера снима.

Name

ре домаци странац

07.01.2016 07:48

Све сто си написао је неистина. О каквим патролама је ријеч. Та твоја жеља да Срби у Сарајеву живе уз помоћ полиције је једноставно гнусна лаж и јасно нам је шта желиш постићи тиме. То више не пролази. Зато молимо све оне који се "брину" за Сарајевске Србе да нас коначно пусте на миру. Мир Божији, Христос се роди!

Name

сарајка

09.01.2016 01:25

Ово сам морала коментарисати.. Била сам на царсији за бадње веце и пролазила поред старе цркве и наравно зракнула у порту јер се пјевало и цисто сам хтјела да видим ста се десава ,порта је била препуна људи ,нсам нигдје видјела полицију ,а полиција ту не знам гдје је моглаи бити јер сви који су из сарајева знају да је улица испред цркве уска и јако прометна .истина је да вецина људи кои су били, предпостављам додју из лукавице ,али то нема везе с тим да полција цува људе у цркви . 6 патрола ,па то залосно да није смјесно.ево ја позивам све који имају предрасуду да додју у Сарајево и скупа самном це обици све цркве у граду ,а успут цастим цевапима и пицем ;)

Name

Босанац

06.01.2016 19:00

Сретан Божић малој дјеци и дјеци без родитеља, пензионерима, рударима и ватрогасцима. Свим људима који не гласају на изборима и радницима хитне помоћи. Поно здравља и бољи живот у годинама које долазе. Осталим нека честитају Додик и Босић... Христос се роди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пофалићи

06.01.2016 19:52

Паљен је бадњак и у цркви Св.Преображења у Пофалићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босанац

07.01.2016 21:26

Није баш тако како пишеш. Година 1992. Трново, једна од пријератних сарајевских општина. Потпуно уништена православна црква а свештеник Поповић Неђељко мучки убијен од стране хероја тзв. армије рбих. Ево да и ово знаш, рођен сам у Сарајеву, школовао се у то граду, протјеран из родног града 1992. године а тек 2000 године сам могао доћи на своју прјератну имовину и јавно рећи да је то моје. До тада сам долазио неколико пута и представљао се као купац имовине-муслиман. Знаш шта су рекли ти који су узурпирали моју имовину. Ј.... ти мајку, четницима дајеш паре. Моје памћење сеже још даље када су у питању порушени и оскрнављени вјерски објекти Срба у Сарајеву и даље. Нађи на интернету храм Сопотница на улазу у Горажде и погледај фотографију из ратних година. Посрамићеш се таман толико колико и сваки поштени Србин који види оскрнављену џамију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за босанац

08.01.2016 09:33

Како лажеш човјече. 1992 године сте разгонили Србе по Сарајеву а 1996 године би их нагонили у Сарајево. Ако си из Сарајева, ево данас прошетај до Козије ћуприје па ћеш се увјерити у ''истину'' о адаптацији и чувању српске имовине у том граду. Човјече, три километра од Сарајева у правцу Пала, са десне стране и сада стоје зидине више од десет Српских кућа које је порушила и попалила хорда твојих сународника, који себе називају херојима армије рбих.На том мјесту није било ратних сукоба.Извини, обновљена је једна кућа поред саме ћуприје али су је власти Општине Стари град хтјеле поново срушити јер јој је кров био у облику крста и самим тим се није уклапао у амбијент.

ОДГОВОРИТЕ