Гугл преводилац Русију назвао Мордором

Сервис Гугл транслејт је почетком недеље на занимљив начин преводио поједине речи и фразе с украјинског језика на руски.

Свијет 06.01.2016 | 15:23
Гугл преводилац Русију назвао Мордором

Тако је током 24 часа Руска Федерација била превођена као "Мордор" (земља злог Саурона из Толкиновог "Господара прстенова"), а презиме руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова као „тужни коњ“.

Поред тога, украјински медији су пренели да се реч „Руси“ преводи као „окупатори“, али приликом коришц́ења овог сервиса редакција РИА Новости није успела да добије такав резултат.

Аутоматски превод је сложени систем, јер значење речи зависи од контекста у којем се оне користе, због тога се дешавају грешке и неправилни преводи, саопштили су у прес-служби „Гугла“ који је у међувремену исправио грешку.

Та компанија је грешку у превођењу речи „Русија“ с украјинског језика објаснила као последицу сложености алгоритма који је заснован на аутоматској анализи мноштва докумената.

„Гугл транслејт је аутоматски преводилац који ради без учешц́а људи, користец́и само алгоритме. Када Гугл транслејт аутоматски преводи, он користи обрасце из стотина милиона докумената како би одредио која варијанта је најправилнија“, рекли су у прес-служби „Гугла“.

„Аутоматски превод је веома сложени систем јер значење речи зависи од контектста у којем се она користи“, додао је представник компаније.

„Због тога се дешавају грешке и неправилни преводи које ми покушавамо да исправимо што је могуц́е брже, чим сазнамо за њих“, рекао је представник „Гугла“.

Ово није први инцидент ове врсте.

Украјински лист „112.уа“ подсец́а да је прошлог лета фраза „Револуција достојанства“ била превођена као „политичка криза у Украјини“.

Пре тога, 2010. године, при превођењу фразе „Уса ис то бламе, Руссиа ис то бламе, Обама ис то бламе, Медведев ис то бламе“ у прозору Гугловог преводиоца појављивало се: „САД нису криве, Русија је крива, Обама није крив, Медведев је крив“.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

06.01.2016 16:21

А ста би Гоогле друго него провоцирао! Хазарско масонска компанија...основана од стране Мосада за спијуназу на глобалном нивоу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.01.2016 04:05

Јесте да нисам преводио са украјинског на Руски али што се Српског тиче није тај случај. Уосталом ако је то истина може бити само одраз немоћи и мржње.

ОДГОВОРИТЕ