Gugl prevodilac Rusiju nazvao Mordorom

Servis Gugl translejt je početkom nedelje na zanimljiv način prevodio pojedine reči i fraze s ukrajinskog jezika na ruski.

Svijet 06.01.2016 | 15:23
Gugl prevodilac Rusiju nazvao Mordorom

Tako je tokom 24 časa Ruska Federacija bila prevođena kao "Mordor" (zemlja zlog Saurona iz Tolkinovog "Gospodara prstenova"), a prezime ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova kao „tužni konj“.

Pored toga, ukrajinski mediji su preneli da se reč „Rusi“ prevodi kao „okupatori“, ali prilikom korišćenja ovog servisa redakcija RIA Novosti nije uspela da dobije takav rezultat.

Automatski prevod je složeni sistem, jer značenje reči zavisi od konteksta u kojem se one koriste, zbog toga se dešavaju greške i nepravilni prevodi, saopštili su u pres-službi „Gugla“ koji je u međuvremenu ispravio grešku.

Ta kompanija je grešku u prevođenju reči „Rusija“ s ukrajinskog jezika objasnila kao posledicu složenosti algoritma koji je zasnovan na automatskoj analizi mnoštva dokumenata.

„Gugl translejt je automatski prevodilac koji radi bez učešća ljudi, koristeći samo algoritme. Kada Gugl translejt automatski prevodi, on koristi obrasce iz stotina miliona dokumenata kako bi odredio koja varijanta je najpravilnija“, rekli su u pres-službi „Gugla“.

„Automatski prevod je veoma složeni sistem jer značenje reči zavisi od kontektsta u kojem se ona koristi“, dodao je predstavnik kompanije.

„Zbog toga se dešavaju greške i nepravilni prevodi koje mi pokušavamo da ispravimo što je moguće brže, čim saznamo za njih“, rekao je predstavnik „Gugla“.

Ovo nije prvi incident ove vrste.

Ukrajinski list „112.ua“ podseća da je prošlog leta fraza „Revolucija dostojanstva“ bila prevođena kao „politička kriza u Ukrajini“.

Pre toga, 2010. godine, pri prevođenju fraze „Usa is to blame, Russia is to blame, Obama is to blame, Medvedev is to blame“ u prozoru Guglovog prevodioca pojavljivalo se: „SAD nisu krive, Rusija je kriva, Obama nije kriv, Medvedev je kriv“.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

06.01.2016 16:21

A sta bi Google drugo nego provocirao! Hazarsko masonska kompanija...osnovana od strane Mosada za spijunazu na globalnom nivou...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.01.2016 04:05

Јесте да нисам преводио са украјинског на Руски али што се Српског тиче није тај случај. Уосталом ако је то истина може бити само одраз немоћи и мржнје.

ODGOVORITE