Отмица Срба у Либији и даље није јасна

Судбина двоје киднапованих службеника наше амбасаде у триполију и даље је неизвесна. Помоћ америчке и британске службе. Породице кажу да стрепе од најгорег.

Србија 06.01.2016 | 12:20
Отмица Срба у Либији и даље није јасна

Судбина двоје отетих службеника српске амбасаде у Либији, упркос свим уверавањима тамошњих власти, и даље је неизвесна. Пре десетак дана у Београду су боравили представници безбедносних служби из Триполија како би са нашим агенцијама покушали да нађу начин да се ослободе Слађана Станковић и Јовица Степић.

Још се чека исход тих разговора, на којима је постигнут договор о даљем току преговора.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић потврдио је да наша земља свакодневно добија уверавања либијских власти да је двоје службеника живо и да су добро. Нико, ипак, не може да каже када ће и под којим условима они бити ослобођени. Конкретног напретка у преговорима још нема.

Помоћ нашој земљи, осим либијских власти, пружају и неке западне службе безбедности, попут америчке и британске. Улажу се велики напори како би се отмичари убедили да пусте Слађану и Јовицу, које су отели још 8. новембра прошле године. До данас није обелодањен разлог киднаповања, као ни услови за ослобађање.

Породице двоје отетих, међутим, све су очајније. Породица Јовице Степића, ћерка Оливера и браћа Драган и Веља, полако губе наду у његово ослобађање и позитиван исход ове, како кажу, двомесечне агоније.

"Прође нам дочек Нове године без Јовице, а стиже нам и Божић без њега" прича Драган. Иако се сваког дана молимо да нам се врати жив и здрав, нада је почела да нас напушта. Пошто се већ два месеца ништа не дешава, сада из дана у дан стрепимо од најгорег. Медији су нам били једини извор информација, али је већина њих одустала од писања о томе.

Драган Степић наводи да нико од надлежних државних органа ниједном није контактирао са њима, да им објасни зашто су Јовица и његова колегиница отети и да ли има било каквих преговора са отмичарима. Иста је ситуација и у дому Слађане Станковић у Падинској скели, надомак Београда. Недостатак званичних информација највише их погађа.

"Ситуација се стално мења", каже министар Дачић.  Проблем је у томе што ми немамо директан контакт са отмичарима, већ разговарамо са представницима власти у Сирти и Триполију, који су преко посредника на вези са киднаперима. Надамо се да ће се све ово брзо разрешити и да ће двоје отетих бити пуштени.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар