Otmica Srba u Libiji i dalje nije jasna

Sudbina dvoje kidnapovanih službenika naše ambasade u tripoliju i dalje je neizvesna. Pomoć američke i britanske službe. Porodice kažu da strepe od najgoreg.

Srbija 06.01.2016 | 12:20
Otmica Srba u Libiji i dalje nije jasna

Sudbina dvoje otetih službenika srpske ambasade u Libiji, uprkos svim uveravanjima tamošnjih vlasti, i dalje je neizvesna. Pre desetak dana u Beogradu su boravili predstavnici bezbednosnih službi iz Tripolija kako bi sa našim agencijama pokušali da nađu način da se oslobode Slađana Stanković i Jovica Stepić.

Još se čeka ishod tih razgovora, na kojima je postignut dogovor o daljem toku pregovora.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da naša zemlja svakodnevno dobija uveravanja libijskih vlasti da je dvoje službenika živo i da su dobro. Niko, ipak, ne može da kaže kada će i pod kojim uslovima oni biti oslobođeni. Konkretnog napretka u pregovorima još nema.

Pomoć našoj zemlji, osim libijskih vlasti, pružaju i neke zapadne službe bezbednosti, poput američke i britanske. Ulažu se veliki napori kako bi se otmičari ubedili da puste Slađanu i Jovicu, koje su oteli još 8. novembra prošle godine. Do danas nije obelodanjen razlog kidnapovanja, kao ni uslovi za oslobađanje.

Porodice dvoje otetih, međutim, sve su očajnije. Porodica Jovice Stepića, ćerka Olivera i braća Dragan i Velja, polako gube nadu u njegovo oslobađanje i pozitivan ishod ove, kako kažu, dvomesečne agonije.

"Prođe nam doček Nove godine bez Jovice, a stiže nam i Božić bez njega" priča Dragan. Iako se svakog dana molimo da nam se vrati živ i zdrav, nada je počela da nas napušta. Pošto se već dva meseca ništa ne dešava, sada iz dana u dan strepimo od najgoreg. Mediji su nam bili jedini izvor informacija, ali je većina njih odustala od pisanja o tome.

Dragan Stepić navodi da niko od nadležnih državnih organa nijednom nije kontaktirao sa njima, da im objasni zašto su Jovica i njegova koleginica oteti i da li ima bilo kakvih pregovora sa otmičarima. Ista je situacija i u domu Slađane Stanković u Padinskoj skeli, nadomak Beograda. Nedostatak zvaničnih informacija najviše ih pogađa.

"Situacija se stalno menja", kaže ministar Dačić.  Problem je u tome što mi nemamo direktan kontakt sa otmičarima, već razgovaramo sa predstavnicima vlasti u Sirti i Tripoliju, koji su preko posrednika na vezi sa kidnaperima. Nadamo se da će se sve ovo brzo razrešiti i da će dvoje otetih biti pušteni.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar