Љубав, мир и породица немају алтернативу

"Божић – рођење Христово – је празник љубави, мира и породице, универзалних вриједности за све људе и за сва времена. Овај дан нам доноси нематеријалне, али животно битне вриједности које чувају историју човјека и воде ка спасењу", рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић вечерас на Божићном пријему у згради Предсједништва у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 05.01.2016 | 19:20
Љубав, мир и породица немају алтернативу

Иванић је на само почетку свога говора истакао питање које у овим немирним временима мучи већину људи, а то је: Кључна порука Божића?

"Како да се данас „мирбожимо“ – јер православни хришћани у зору Божића поручују, односно здраве већ вијековима – миром Божијим", пита се Иванић и наставља: 

"Планету и природу савремени човјек је довео до ивице пропасти, људи ратују у име Бога, иако би у његово име морали ширити мир и љубав. Кроз савремене сеобе народа гледамо слике Старог завјета и сеоба из средњег вијека, чувамо се од других бодљикавим жицама. Супротстављамо културе, нације, религије. Живимо у свијету у коме је поприлично изврнут систем вриједности.

Људе мјеримо спрам наших потреба, а не спрам онога што они заиста јесу. Треба снаге и воље да се одоли овој болести себичности која је многе кроз историју унесрећила", казао је домаћин вечерашњег пријема.

"Патријарх Павле је рекао – „Тешко је бити човјек међу људима“. Ове ријечи имају своју тежину, поготово данас када многи, и не само у политици, усвајају апокалиптични рецепт зла гордости који гласи – Ја „један“ сам мјера свега и ако нема мене, онда нема ни вас! Себичан човјек није човјек заједнице, јер заједница претпоставља љубав ка другоме, бригу о другоме", додаје Иванић.

Казао је и да у Босни и Херцеговини морамо наћи мјеру између потпуно легитимне потребе очувања идентитета сваког од наших народа, с једне, и нужности заједничког живота, с друге стране. Уз веће међусобно повјерење и уз спремност на компромисе, увјерен је да је ту мјеру могуће остварити.

"Најважније је борити се да свима буде боље, да не крадемо једни друге нити заједницу у којој живимо, да не будемо изоловани, већ да смо дио шире и надајмо се срећније породице европских народа" поручује српски члан Предсједништва БиХ.

Честитао је Божић свим православцима:

"Свим Србима у Републици Српској, али и Србима у Федерацији Босне и Херцеговине, нашој браћи у Србији, Хрватској, Црној Гори и дијаспори, као и осталим православцима широм Босне и Херцеговине и свијета, желим да предстојеће божићне празнике проведу са својим најближим у добром расположењу и да барем тада забораве на све проблеме који оптерећују нашу свакодневицу."

И на крају свог говора закључио шта је, дакле, порука Божића данас?

"Она је иста као и прије 2016 година и гласи – љубав, мир, породица. И ова порука нема алтернативу.
Ма колико нам у овом материјалном свијету чудно звучале ове нематеријалне поруке – ми смо позвани да их обновимо у себи и да их живимо, јер из љубави према човјеку и његовом спасењу Бог крочи у овај свијет. Из љубави према Богу, свијету и човјеку славимо Божић и не смијемо заборавити величанствену, старохришћанску, древну, али и свевремену поруку: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“"

Захвалио се гостима који су дошли на Божићни пријем и све поздравио традиционалним поздравом:

Мир Божији – Христос се роди!

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

симо

05.01.2016 18:40

А ста ти реце Вуциц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре симо

05.01.2016 18:51

Додик Цвијановиц вс Николиц Вуциц један један исти лопови.Не интересује њих ни Србија ни Република Српска њих да интересује нород са обе стране дрине народ би много боље зивио битан је капитал.

Name

Независне Новине

05.01.2016 19:11

Кад већ се питаш пријатељу: "Нећу да се мешам у унутрашње политичке односе у РС, а ни у БиХ, јер су моји пријатељи и Човић и Беванда и Бакир и Звидзић", рекао је Вучић.

Name

Крцко

05.01.2016 19:56

Жив био предсједниче!

Name

Михаило Микић

05.01.2016 21:13

Рече ајмо СРБине мој када се говор његов преведе на СРБски народни језик да више није исплатљиво да људи који су слични са својим вредностима њему буду СРБи: Православци и Светосавци. СРБином бити по мишљењу Вучића и њему слични "СРБа" није више цењено од непријатеља Христа БОГА и СРБског народа као да је некад било? ГЛУПОСТИ. ЗАТО СРБИ МОЈИ СВЕТОГ ОЦА НАШЕГ СВЕТИТЕЉА САВЕ, СВОЈЕ ВОЛИТЕ И АКО ТРЕБА ОРУЖЈЕМ БРАНИТЕ, А ТУЂЕ ПОШТУЈТЕ! ТАДА ЋЕ БОГ, СТАРИ СРБСКИ РОЂАК, ГОСПИД НАШ ИСУС ХРИСТОС ДА БУДЕ СА ВАМА У СВЕ ДАНЕ ЖИВОРА ВАШЕГ, И ОПЕТ ЋЕ МАЈКЕ ШИРОМ СВИЈЕТА СВОЈОЈ ДЈЕЦИ ГОВОРИТИ АКО ХОЋЕТЕ СРЕЋНИ БИТИ НА СРБЕ СЕ УГЛЕДАЈТЕ. СРЕЋНИ ВАМ СРБСКИ БОЂИЋНИ ПРАЗНИЦИ КОЈИ НАМ УБРЗО ДОЛАЗЕ У ПОСЈЕТУ. РАДУЈТЕ СЕ И ВЕСЕЛИТЕ СЕ! ЈЕР СТЕ ЉУДИ И СРБИ УВИЈЕК БИЛИ, ЈЕСТЕ И БИЋЕТЕ ДО КРАЈА ВРЕМЕНА ЗА РАЗЛИКУ ОД ФУКАРА КОЈИ ВАС МРЗЕ ЈЕР СТЕ УВИЈЕК АКО СТЕ СРБИ ПРАВИ КАО ЉУДИ БОЉИ ОД ЊИХ!

Name

ЛУДИЛО

05.01.2016 19:28

ШТА НАМ ОВО РАДИ ЈЕДАН ДОДИК И ПЕТ ЉУДИ ОКО ЊЕГА ? ПРАВИ ПЕНТАГРАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТКУД ТО

05.01.2016 20:16

ОТКУД БОЖИЋ У МУТЛИЕНТИЧКОЈ ЋАРШИЈИ. ДАЈ ПРЕСТАНИ ПРАВИТИ ВЈЕШТАЧКУ МУЛТИЕНТИЧНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.01.2016 21:21

Баш си глуп! Дођи у Саборну цркву на Башчаршију и види како се обиљежава Божић. Љепше је и искреније него у центру Бањалуке. Слави се онако како га је Бог прописао, без лупетања глупости, без одбране од свјетских "непријатеља", без најаве референдума!!! Изађи из те своје вукојебине, обиђи мало свијета...

Name

лале

05.01.2016 21:28

Тако је ..подери наказу звана бих,па нека слави свако своје-на свом..

Name

миланПД

05.01.2016 21:17

Једном рјечју ГОСПОДИН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја па опет

05.01.2016 21:35

Нека ми неко објасни дали је су ту требали бити политицари из рс-а осим заједницких институција. Где је ту Додик и његова друзина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

05.01.2016 23:41

Додо је кући, кити јелку народним парама. Треба угостити браћу по лоповлуку, ваља месо нарезати, ракију припремити... А крезаве, неписмене овце нека славе испред телевизора, нека скаћу по пропалим каучима од узбуђења. Биће пензија на вријеме. Што би рекла Белочизма папанка, мало касне, али то је намјерно, тактички...

Name

сократ

06.01.2016 06:07

Неће да дођу.