"Срби да се врате на своја огњишта"!

Српски патријарх Иринеј позвао је данас све расељене Србе, посебно са Косова и Метохије, да учине све што могу да се врате у своје домове.

Србија 05.01.2016 | 12:00
"Срби да се врате на своја огњишта"!

 

У Божићној посланици објављеној на сајту Цркве, патријарх Иринеј посебно је поздравио Србе са Косова и позвао их да истрају у вери.

"Апелујемо на све прогнане и избегле са ове наше свете српске земље, као и све прогнане и избегле са својих вековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева Босне и Херцеговине, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи", наводи се у посланици.

Патријарх је навео да је, међутим, грех поменути невољнике, страдалнике и прогнанике српског рода, а не сетити се свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вере они били. Поглавар СПЦ је посебно поменуо људе са Блиског и Средњег Истока, у Украјини и у Африци.

"Сећајмо их се молитвено и помозимо им делатно кад можемо и колико можемо", навео је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, људи и народи су се у савременом свету веома удаљили од Бога и међусобно, што доводи до многобројних злочина.

"Видимо да се највећи грех, грех убијања човека и читавих људских заједница, свакодневно врши, и то, често, у име Божје. То је за нормалан ум и разум непојмљиво. Питамо се: зар је могуће да неко са именом Божјим на уснама убија невину децу, жене, заробљенике и прогнанике? У име којег и каквог Бога то чини", навео је патријарх.

Додао је да због такве "псеудорелигијске изопачености имамо оволико немира и страхова у свету, који нису ништа друго до плодови активне безбожности псеудоверника".

"Браћо и сестре и драга децо духовна, позивамо вас у име Бога, у име Новородјенога Христа Господа, да чувамо себе и свој народ од свепогубног богохуљења и грехова који вапију до небеса", навео је поглавар СПЦ.

Према његовим речима, уместо добре воље и љубави међу људима и народима, сведоци смо планетарне експанзије егоизма, суревњивости, антагонизама и надгорњавања - порока који изазивају забринутост, страх и зебњу за будућност света.

"Упутимо молитву Богомладенцу Христу да онима који данас воде своје народе, па и читав овај свет, подари мудрост и доброту, љубав и смиреност, како би овај свет извели из најдубље моралне и егзистенцијалне кризе", навео је патријарх у Посланици.

Верници који поштују јулијански календар Божић славе у четвртак, 7. јануара.

(Курир)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Хм

05.01.2016 11:02

Пребаци и ти свој Синод доле у Приштину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зхм

05.01.2016 11:43

Засто у Пристину само,мозе ли у Кордун или Лику.

Name

марко самардзиц

05.01.2016 12:52

Један је патријарх Павле,слава му и милост!!!

Name

Михаило Микић

05.01.2016 15:57

То је добра идеја. Треба нешто стварно урадити за Свети СРБско Косо а не само причати. Због садашњег положаја СРБа на КиМ заиста мислим да би било од велике користи по цијело СРБство када би СПЦ прво Патријаршију пресели из Београда у Пећ, гдје она историјски и припада, па затим позивала СРБе да се врате на КиМ. Пресељењем Патријаршије из Београда У Пећ СРБски Народ на КиМ добио би моралну заштиту и велико охрабрење и жељу за повратак и останак на нашем Светом СРБскпм Косову!

Name

недјо2

05.01.2016 11:14

А ста с оним који су продали и досли у Београд

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

05.01.2016 12:14

Бојим се да је ово мало закаснило, једно 15-ак година. Надам се да ће Срби ипак послушати, нарочито када су Мостар и долина Неретве у питању, то је најљепши дио Европ. Што кажу, и када наопако посадиш, никне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.01.2016 12:53

Шта да никне у туђем, банана??? Залетили се сви да продају имања, мислили задржати туђе које су у рату окупирали, кад оно НЕ МОЖЕ... И мој чаћа замало да прода кућу у Сарајеву, мислио за 20.000 марака отворити хотел на Романији. Срећа па су остали били против, сада не би имао ништа.

Name

ПОРУКА

05.01.2016 12:19

ГОСПОДИНУ ПАТРИЈАРХУ, ПРВО БУДИТЕ УПОРНИ ДА СВЕШТЕНСТВО БУДЕ ДОЉЕ НА КОСОВУ, БУДИТЕ УПОРНИ ДА ОБНОВИТЕ ЦРКВЕ И КОНАКЕ, ПА ОНДА ПОЗИВАЈТЕ НАРОД ДА СЕ ВРАТИ. У КОГА ДА СЕ НАРОД УГЛЕДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.01.2016 21:26

ПОРУКА, СВЕШТЕНИЦИ СУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗБОГ НАРОДА. АКО СРБА НЕМА У КОЛИЈЕВКИ СРБСТВА НА КиМ НЕЋЕ БИТИ НИ СВЕШТЕНИКА!

Name

xyз

05.01.2016 12:46

А да се ти мало вратиш цркви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

05.01.2016 13:46

Ти први са све владикама да сидјес на Космет и дас примјер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

05.01.2016 14:17

Дај ми посо 2 хиљде еура плату стан и бмw ко ови у ЕУ. Бојим се да сте закаснили а прије 20 година нико ме није ни питао имам ли ста јести вазно је било да сам избјеглица и тема спрдње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

05.01.2016 15:34

То значи да сви који су избјегли из србије да морају да напусте српску да поново будемо ми сами босанци и херцеговци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

05.01.2016 19:20

Велики сте ми ви дусебризници!!! Покој дуси Патријарху Павлу,ова сподоба,незнам цији је патријарх???

ОДГОВОРИТЕ