"Srbi da se vrate na svoja ognjišta"!

Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas sve raseljene Srbe, posebno sa Kosova i Metohije, da učine sve što mogu da se vrate u svoje domove.

Srbija 05.01.2016 | 12:00
"Srbi da se vrate na svoja ognjišta"!

 

U Božićnoj poslanici objavljenoj na sajtu Crkve, patrijarh Irinej posebno je pozdravio Srbe sa Kosova i pozvao ih da istraju u veri.

"Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći", navodi se u poslanici.

Patrijarh je naveo da je, međutim, greh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili. Poglavar SPC je posebno pomenuo ljude sa Bliskog i Srednjeg Istoka, u Ukrajini i u Africi.

"Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo", naveo je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, ljudi i narodi su se u savremenom svetu veoma udaljili od Boga i međusobno, što dovodi do mnogobrojnih zločina.

"Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini", naveo je patrijarh.

Dodao je da zbog takve "pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svetu, koji nisu ništa drugo do plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika".

"Braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas u ime Boga, u ime Novorodjenoga Hrista Gospoda, da čuvamo sebe i svoj narod od svepogubnog bogohuljenja i grehova koji vapiju do nebesa", naveo je poglavar SPC.

Prema njegovim rečima, umesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima, svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja - poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost sveta.

"Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize", naveo je patrijarh u Poslanici.

Vernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave u četvrtak, 7. januara.

(Kurir)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Hm

05.01.2016 12:02

Prebaci i ti svoj Sinod dole u Prištinu.

ODGOVORITE
Name

zhm

05.01.2016 12:43

Zasto u Pristinu samo,moze li u Kordun ili Liku.

Name

marko samardzic

05.01.2016 13:52

Jedan je patrijarh Pavle,slava mu i milost!!!

Name

Михаило Микић

05.01.2016 16:57

То је добра идеја. Треба нешто стварно урадити за Свети СРБско Косо а не само причати. Због садашњег положаја СРБа на КиМ заиста мислим да би било од велике користи по цијело СРБство када би СПЦ прво Патријаршију пресели из Београда у Пећ, гдје она историјски и припада, па затим позивала СРБе да се врате на КиМ. Пресељењем Патријаршије из Београда У Пећ СРБски Народ на КиМ добио би моралну заштиту и велико охрабрење и жељу за повратак и останак на нашем Светом СРБскпм Косову!

Name

nedjo2

05.01.2016 12:14

A sta s onim koji su prodali i dosli u Beograd

ODGOVORITE
Name

neutralni

05.01.2016 13:14

Bojim se da je ovo malo zakasnilo, jedno 15-ak godina. Nadam se da će Srbi ipak poslušati, naročito kada su Mostar i dolina Neretve u pitanju, to je najljepši dio Evrop. Što kažu, i kada naopako posadiš, nikne.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.01.2016 13:53

Šta da nikne u tuđem, banana??? Zaletili se svi da prodaju imanja, mislili zadržati tuđe koje su u ratu okupirali, kad ono NE MOŽE... I moj čaća zamalo da proda kuću u Sarajevu, mislio za 20.000 maraka otvoriti hotel na Romaniji. Sreća pa su ostali bili protiv, sada ne bi imao ništa.

Name

PORUKA

05.01.2016 13:19

GOSPODINU PATRIJARHU, PRVO BUDITE UPORNI DA SVEŠTENSTVO BUDE DOLJE NA KOSOVU, BUDITE UPORNI DA OBNOVITE CRKVE I KONAKE, PA ONDA POZIVAJTE NAROD DA SE VRATI. U KOGA DA SE NAROD UGLEDA.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

05.01.2016 22:26

ПОРУКА, СВЕШТЕНИЦИ СУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗБОГ НАРОДА. АКО СРБА НЕМА У КОЛИЈЕВКИ СРБСТВА НА КиМ НЕЋЕ БИТИ НИ СВЕШТЕНИКА!

Name

xyz

05.01.2016 13:46

A da se ti malo vratiš crkvi?

ODGOVORITE
Name

knd

05.01.2016 14:46

Ti prvi sa sve vladikama da sidjes na Kosmet i das primjer!

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

05.01.2016 15:17

Daj mi poso 2 hiljde eura platu stan i bmw ko ovi u EU. Bojim se da ste zakasnili a prije 20 godina niko me nije ni pitao imam li sta jesti vazno je bilo da sam izbjeglica i tema sprdnje.

ODGOVORITE
Name

Roki

05.01.2016 16:34

To znači da svi koji su izbjegli iz srbije da moraju da napuste srpsku da ponovo budemo mi sami bosanci i hercegovci.

ODGOVORITE
Name

djeneral

05.01.2016 20:20

Veliki ste mi vi dusebriznici!!! Pokoj dusi Patrijarhu Pavlu,ova spodoba,neznam ciji je patrijarh???

ODGOVORITE