Данас се прослављају Оци: Вежите очеве!

СПЦ и верници данас обележавају празник Оци, у народу познат и као Очеви или Очићи.

Република Српска 03.01.2016 | 12:40
Данас се прослављају Оци: Вежите очеве!

Овај празник увек пада у прву недељу пред Божић.

На данашњи дан деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад везују своје очеве за ноге на исти начин као што су њих везивали на Детињце или мајке на Материце.

Деца онда честитају празник, а очеви им деле слактише и друге поклоне и на тај начин се "дреше".

"За Оце се мисли да су крсно име свију људи који су се оци називали", навео је Вук Караџић.

Обичај је да се на Оце везују сви мушкарци, како укућани, тако и они који су вам дошли у кућу, а који имају децу.

Ноге им се везују за неки предмет као што су кревет, столица, сто, како не би могли да устану.

Деци при везивању углавном помажу мајке или баке.

Некада давно откуп за одвезивање састојао се у воћу или припремљеном одевном предмету, али сада се деца углавном дарују играчкама, књигама или новцем.

Према обичајима, у Крагујевачкој Јасеници на Оце су очеви припремали ручак. У Левчу и Темнићу празновани су по варошима и варошицама, док се у селима није знало за овај обичај.

Оци, Материце и Детињци су породични празници и за тај дан домаћице припремају свечани ручак на коме се окупи цела породица.

Ови празници и обичаји који су у вези с њима доприносе јачању породице, слози у њој, разумевању, поштовању између деце и родитеља, старијих и млађих, што све заједно чини породицу јаком и здравом, а породица је темељ друштва, државе и Цркве.

Срећан празник!

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

03.01.2016 13:43

Данашњи Празник је посвећен свим ОЧЕВИМа који су слика на земљи ОЦА НАШЕГ НЕБЕСКОГ! Зато жене и дјеца која непоштују и неуказују поштовање ДОМАЋИНУ СРБСКОГ ДОМА СВОГ, у ствари не поштују ОЦА НАШЕГ НЕБЕСКОГ. Господ је рекао да "ПОШТУЈЕМО Родитеље своје да би тако било срећни и дуго ПОЖИВЈЕЛИ на земљи." Стари СРБски Рођак Господ наш Исус Христос није рекао да волимо Родитеље своје јер то се подразумјева У ЗАПОВЈЕСТИ Његовој, већ да поштујемо. Осим тога љубав је растегљив појам и често пута пролазна а поштовање треба да буде вјечно докле год ЧОВЈЕК живи на земљи. То поштовање са љубављу према Родитељима са којим се купује Царство Небеско на земљи од Бого-бојажљиве дјеце. Поштовање се преноси из овог прелазних свијета који сав у злу лежи у онај непролазних и вијечну духовни свијет после уснућа у Господу земаљски Родитеља наши. Исто тако Христос је као Искупитеља и Спаситељ свијета преко Светог Апостола Павла наредио женама да "поштују и да се боје мужа свог" а човјеку је наредио да "воли жену своју као што Христос воли Цркву." Дјетинце, Материце и Очеве као и СРБску Славу међу Православним Народима имају само Православни СРБи Светог Саве. Због тога чувајмо и ЊЕГУЈЕМО Свете СРБске обичаје своје. Они су духовни кључ са којим се откључавају врата за улазак У нашу Свету Небеску СРБију. Свим ОЧЕВИМа И онима који ће Очевима бити нека је од Бога благословену, срећан и спокојан овај СРБски народни обичај и њихов Празник. Они су јединствени по своме смислу постојања и прослављена као и све други у СРБском Народу. КАДА БИ ДРУГИ НАРОДИ ИМАЛИ СВОЈЕ НАРОДНЕ ОБИЛАЈЕ ПИПУТ СРБА СВЕТОГ САВЕ ЗА ЊИХ БИ ЗНАО ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

03.01.2016 19:03

Примитивних и нелогичних обичаја. Срећом ово се у животу уопштте не практикује. "Небеска Србија", ја на такав појам још Библији, нисам наишао. Ово је чист примјер богохуљена и изопачења хришћанског наука. Ево чиме се јеретици служе. Умјесто да припремају вјернике за други долазак Христов, они збуњују људе разним примитивним вјеровањима који одвлаче народ у јерес. Национализаам и празновјерје су карактеридтике ових отпадника од изворног хришћанства. Зато у свијету и нема пуно правих вјерника, ја их до сад упознао само двоје, и стварно ти људи живе скромно и понизно, нису оптерећени нациналистичком и профашистичком идеологијом, воле људе, поштују људе без обзира на вјеру или нацију. Овај Микић, нек му је сам Господ на помоћи, ако он криво вјерује, зашто трује друге људе разним неистинама, које Свето писмо не познаје.Њихова наступ је, узми из светих књига оно што тренутно њима одговара, остало занемари. Овакви и њихови следбеници су одвели ове наше народе у амбис из којег нема излаза.