Шест вјежби за заустављање хркања

Испуштање непријатних звукова има за последицу лош сан, умор и раздражљивост

Здравље 02.01.2016 | 22:00
Шест вјежби за заустављање хркања

ХРКАЊЕ које траје месецима, па и годинама, изазива низ здравствених проблема: лош сан, раздражљивост, умор. Хркање се чешће јавља код гојазних особа, па стручњаци кажу да је за престанак хркања довољно да се смањи телесна тежина за само 10 одсто. Осим избегавања спавања на леђима, алкохола и седатива, стручњаци препоручују и неколико вежби. Вежбе укључују изговарање одређених гласова, савијање језика, коришћење сламке, а све да би се ојачали ослабљени мишићи у горњем респираторном тракту:

* Изговарајте самогласнике (а-е-и-о-у) гласно редом три минута, неколико пута на дан.

* Затворите уста и напућите усне. Останите у том положају 30 секунди.

* Отворите уста, па померите вилицу удесно и држите је тако 30 секунди. Исто урадите и на леву страну.

* Отворите уста и покрените мишиће у задњем делу грла. Померајте их 30 секунди.

* Ставите прст на удубљење у бради па је лагано гурните, као да је исправљате или увлачите. Осетићете како се мишићи на врату затежу. Останите у том положају неколико секунди, опустите се, па поновите поступак. Понављајте неколико пута пред одлазак на спавање.

* Удахните дубоко кроз напућене усне (као да увлачите ваздух кроз сламку). Стисните усне, па "прогутајте" ваздух. Издахните на нос. Вежба нека траје пет секунди. Понављајте је пет пута на дан.

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лоло

02.01.2016 23:10

Ако хрце, ти мала додји код мене, ја не хрцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

05.01.2016 11:09

Мој муж хрче И ја ћу полудити. Пробуди ме 10 пута током ноћи, ал будим И ја њега онда. А најгоре од свега је то да кад га гурам-ништа онда га пробудим а он ће мени ( баш сваки пут ): шта, шта,шта је било? Јој, само хоћу спавати. Дјеца ми кажу: мајко, шта ћемо са нашим татом и кад ће то престати? Никад,никад дјецо Поздрав из хркаве Бања Луке