Šest vježbi za zaustavljanje hrkanja

Ispuštanje neprijatnih zvukova ima za posledicu loš san, umor i razdražljivost

Zdravlje 02.01.2016 | 22:00
Šest vježbi za zaustavljanje hrkanja

HRKANjE koje traje mesecima, pa i godinama, izaziva niz zdravstvenih problema: loš san, razdražljivost, umor. Hrkanje se češće javlja kod gojaznih osoba, pa stručnjaci kažu da je za prestanak hrkanja dovoljno da se smanji telesna težina za samo 10 odsto. Osim izbegavanja spavanja na leđima, alkohola i sedativa, stručnjaci preporučuju i nekoliko vežbi. Vežbe uključuju izgovaranje određenih glasova, savijanje jezika, korišćenje slamke, a sve da bi se ojačali oslabljeni mišići u gornjem respiratornom traktu:

* Izgovarajte samoglasnike (a-e-i-o-u) glasno redom tri minuta, nekoliko puta na dan.

* Zatvorite usta i napućite usne. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.

* Otvorite usta, pa pomerite vilicu udesno i držite je tako 30 sekundi. Isto uradite i na levu stranu.

* Otvorite usta i pokrenite mišiće u zadnjem delu grla. Pomerajte ih 30 sekundi.

* Stavite prst na udubljenje u bradi pa je lagano gurnite, kao da je ispravljate ili uvlačite. Osetićete kako se mišići na vratu zatežu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, opustite se, pa ponovite postupak. Ponavljajte nekoliko puta pred odlazak na spavanje.

* Udahnite duboko kroz napućene usne (kao da uvlačite vazduh kroz slamku). Stisnite usne, pa "progutajte" vazduh. Izdahnite na nos. Vežba neka traje pet sekundi. Ponavljajte je pet puta na dan.

Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lolo

03.01.2016 00:10

Ako hrce, ti mala dodji kod mene, ja ne hrcem.

ODGOVORITE
Name

Sanja

05.01.2016 12:09

Moj muž hrče I ja ću poluditi. Probudi me 10 puta tokom noći, al budim I ja njega onda. A najgore od svega je to da kad ga guram-ništa onda ga probudim a on će meni ( baš svaki put ): šta, šta,šta je bilo? Joj, samo hoću spavati. Djeca mi kažu: majko, šta ćemo sa našim tatom i kad će to prestati? Nikad,nikad djeco Pozdrav iz hrkave Banja Luke