Криминал који доноси велики профит

Борбе паса на смрт, у којима учествују пит булови, ротвајлери и амерички стафорди, добро су чувана тајна у БиХ, иако те илегалне борбе доносе велики профит власницима и кладионичарима на црно, пише "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 02.01.2016 | 21:52
Криминал који доноси велики профит

И једни и други улажу у ове "четвороножне гладијаторе" велике суме новца - једни у исхрану и тренинг, а други у клађење.

Активиста за права животиња из Сарајева Далида Козлић наводи да постоје различити облици организовања борби паса и да то, обично, раде људи из криминалног миљеа.

Према њеним ријечима, тренутно је врло популарно организовање борби по обронцима Бјелашнице, Игмана и Требевића.

Она каже да се борбе, осим личних договора, уговарају и добро шифрованим порукама на друштвеним мрежама. "Постоје добро уходане тајне групе на `Фејсбуку` гдје се организују и борбе и клађења. У игри су огромне суме новца, уплаћују се опкладе и од 10.000 КМ", навела је Козлићева.

Козлићева за "Дневни аваз" наводи да се међу псима луталицама могу видјети они који су некада били власнички, али су у некој од борби поражени па су их власници немилосрдно пустили на улицу, што је додатна опасност за грађане.

Технике тренирања су дословно језиве, од изгладњивања које траје данима, премлаћивања, тренирања на живим метама, у правилу напуштеним псима, до давања хемијских стимуланса.

Чланица Удружења за заштиту животиња "Ноа" из Бањалуке Богдана Мијић истиче да сви знају да се борбе организују и апелује да полиција уђе у траг организаторима, јер овакве борбе спадају у дјела организованог криминала.

Ни ветеринари не могу много тога направити у спречавању јер организатори планирају све до у детаље, па повријеђени пас никада не иде на лијечење у ветеринарску станицу, него му се дају антибиотици или се плаћају илегални ветеринари.

Власници паса за борбу не презају ни од тога да им дају екстази или спид, а убризгавају им и стероиде да би били што крволочнији у борби.

Стручњаци тврде да су ови пси темпиране бомбе које могу експлодирати у сваком тренутку и убити било кога ко им се приближи, а за све су криви њихови бескомпромисни власници. 

Извор: Дневни аваз

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тузлак

02.01.2016 09:56

Па боље је да пустите Бају и Доду они лају целу годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 10:07

Полиција не може да уђе у траг трговцима људима или бијелог робља а камоли организаторима борбе паса који могу заиста да буду опасни по грађане ако се пси докопају слободе и улице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

полиц

02.01.2016 10:40

Мозес ли ти икоме уци у траг.

Name

Драги Михаило

02.01.2016 11:36

Полиција ради по пријави и наредјењу.