Забрињавајуће питање имунизације дјеце

Фонд Уједињених нација за дјецу (УНИЦЕФ) у Босни и Херцеговини, у години која је на измаку реализовао је бројне пројекте и кампање које су имале добре резултате и допринијеле подизању свијести у јавности о важности побољшања услова за одрастање дјеце и њихов живот уопште.

Босна и Херцеговина 02.01.2016 | 07:52
Забрињавајуће питање имунизације дјеце

Као у свакој другој земљи, тако и у БиХ питања везана за повреду права дјетета односно за ускраћеност тих права, могу се довести у везу најчешће за ниво развоја земље. У УНИЦЕФ-у сматрају како је у БиХ забрињавајуће питање имунизације будући да је обухват рутинском имунизацијом, која је јако важна за заштиту дјеце од болести вакцинацијом, мања од 70 посто.

"То је везано и за набавку вакцина односно за снабдјевање свих станица квалитетним вакцинама, али са друге стране и са прихватањем родитеља да је то најбољи начин да заштите своју дјецу. Такођер, питање које смо препознали као важно и на којем радимо јесте питање дјеце у конакту са правосудним системом. Знамо да дјеца треба да слиједе другачије начине сусрета са правосудним системом у односу на одрасле те да су пуно ефектније мјере које дјецу штите од оних који их кажњавају. Тако им се омогућава да се врате у нормални колосијек", рекао је Абулабан додајући како у том смислу УНИЦЕФ сарађује са министарствима правде, полицијом и другима који чине дио правосудног система.

Дјеца најрањивија у избјегличким рутама

Иако избјеглице које тренутно "походе" такозвано балканску руту крећући се према земљама Западне Европе, нису ушле у БиХ, УНИЦЕФ пружа подршку за дјецу кроз уреде у Србији, Хрватској, Македонији, а однедавно и у Словенији. Уред УНИЦЕФ-а у Сарајеву учествује у подршци земљама регије како би био успостављен добар одговор помоћи дјеци.

Права дјеце која се нађу на таквом путу, како истиче Абулабан, јако су угрожена посебно ако се узму у обзир да у њима учествују и дјеца са потешкоћама, са инвалидитетом или посебним потребама која су најрањивија.

"Тај пут за дјецу је јако тежак, али и јако тужан. Оно што ми можемо за њих урадити јесте помоћи колико год можемо да им се олакша и да се побринемо да се њихова права не забораве, да их се заштити како би што безболније прошли", истиче Абулабан.

Сви поменути проблеми дјеце много су озбиљнији ако се гледају кроз лупу правичности.

"Ако говоримо рецимо о обухвату дјеце предшколским образовањем, ако посматрамо само Роме, видјећемо да је тај проценат мањи од два посто. Слична ситуације је са имунизацијом, иако је 70 посто обухват опште слике, код Рома је обухват око четири посто. Дакле, иако се фоксирамо на свако дијете, посебан фокус треба ставити на оне који су најрањивији. Морамо ставити у фокус дјецу која живе и раде на улици, дјеца са потешкоћама, дјецу из мањих етничких заједница, код њих су сви ови проблеми пуно више изражени. Њима се мора пружити подршка највише", закључује Абулабан.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 08:22

УНИЦЕФ жели на разне начине да смањи утицај родитеља на дјецу. Зато се међународне дјелује организације према дјеци у сиромашним земљама постављају и односе као да су дјеца друштвена својина Уједињених Нација. Вакцинишући дјецу често пута са вакцинама које нису довољно испитане и провјерите и од којих дјеца могу остати парализована чини се чини велики грех према родитељима који се законски прогањају ако вакцинисање дјеце добровољно не прихвате и над дјецом која се излажу опасности да остану парализована за цијели живот. Не може од родитеља нико више да воли њихову дјецу зато сиромашне државе попут Босне без знања и сагласности родитеља и медицинских стручњака не би требали да прихватају САРАДЊУ са међународним организацијама за дјецу јер њихов начин васпитања дјеце супротан је нашем обичајном праву у подизању дјеце и зато може имати катастрофалне последице по живот дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

WТФ

02.01.2016 11:23

Бас тако! Хоце они да ми казу да воле моју дјецу висе од мене и да се они брину о њиховом здрављу висе од мене. Људи моји само погледајте ко финансира и УН и УНИЦЕФ и WХО итд, све це вам бити јасно.

Name

Бојан

02.01.2016 11:21

Постовани Микицу, знас ли ти да је имунизација деце један од вецих успјеха медицине! Код нас се све тумаци поврсно и лаицки и без довољно аргумената, све се заснива на"рекла казала" принципу! Тако нам је у свакој пори зивота!

ОДГОВОРИТЕ