Zabrinjavajuće pitanje imunizacije djece

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) u Bosni i Hercegovini, u godini koja je na izmaku realizovao je brojne projekte i kampanje koje su imale dobre rezultate i doprinijele podizanju svijesti u javnosti o važnosti poboljšanja uslova za odrastanje djece i njihov život uopšte.

Bosna i Hercegovina 02.01.2016 | 07:52
Zabrinjavajuće pitanje imunizacije djece

Kao u svakoj drugoj zemlji, tako i u BiH pitanja vezana za povredu prava djeteta odnosno za uskraćenost tih prava, mogu se dovesti u vezu najčešće za nivo razvoja zemlje. U UNICEF-u smatraju kako je u BiH zabrinjavajuće pitanje imunizacije budući da je obuhvat rutinskom imunizacijom, koja je jako važna za zaštitu djece od bolesti vakcinacijom, manja od 70 posto.

"To je vezano i za nabavku vakcina odnosno za snabdjevanje svih stanica kvalitetnim vakcinama, ali sa druge strane i sa prihvatanjem roditelja da je to najbolji način da zaštite svoju djecu. Također, pitanje koje smo prepoznali kao važno i na kojem radimo jeste pitanje djece u konaktu sa pravosudnim sistemom. Znamo da djeca treba da slijede drugačije načine susreta sa pravosudnim sistemom u odnosu na odrasle te da su puno efektnije mjere koje djecu štite od onih koji ih kažnjavaju. Tako im se omogućava da se vrate u normalni kolosijek", rekao je Abulaban dodajući kako u tom smislu UNICEF sarađuje sa ministarstvima pravde, policijom i drugima koji čine dio pravosudnog sistema.

Djeca najranjivija u izbjegličkim rutama

Iako izbjeglice koje trenutno "pohode" takozvano balkansku rutu krećući se prema zemljama Zapadne Evrope, nisu ušle u BiH, UNICEF pruža podršku za djecu kroz urede u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, a odnedavno i u Sloveniji. Ured UNICEF-a u Sarajevu učestvuje u podršci zemljama regije kako bi bio uspostavljen dobar odgovor pomoći djeci.

Prava djece koja se nađu na takvom putu, kako ističe Abulaban, jako su ugrožena posebno ako se uzmu u obzir da u njima učestvuju i djeca sa poteškoćama, sa invaliditetom ili posebnim potrebama koja su najranjivija.

"Taj put za djecu je jako težak, ali i jako tužan. Ono što mi možemo za njih uraditi jeste pomoći koliko god možemo da im se olakša i da se pobrinemo da se njihova prava ne zaborave, da ih se zaštiti kako bi što bezbolnije prošli", ističe Abulaban.

Svi pomenuti problemi djece mnogo su ozbiljniji ako se gledaju kroz lupu pravičnosti.

"Ako govorimo recimo o obuhvatu djece predškolskim obrazovanjem, ako posmatramo samo Rome, vidjećemo da je taj procenat manji od dva posto. Slična situacije je sa imunizacijom, iako je 70 posto obuhvat opšte slike, kod Roma je obuhvat oko četiri posto. Dakle, iako se foksiramo na svako dijete, poseban fokus treba staviti na one koji su najranjiviji. Moramo staviti u fokus djecu koja žive i rade na ulici, djeca sa poteškoćama, djecu iz manjih etničkih zajednica, kod njih su svi ovi problemi puno više izraženi. Njima se mora pružiti podrška najviše", zaključuje Abulaban.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 08:22

УНИЦЕФ жели на разне начине да смањи утицај родитеља на дјецу. Зато се међународне дјелује организације према дјеци у сиромашним земљама постављају и односе као да су дјеца друштвена својина Уједињених Нација. Вакцинишући дјецу често пута са вакцинама које нису довољно испитане и провјерите и од којих дјеца могу остати парализована чини се чини велики грех према родитељима који се законски прогањају ако вакцинисање дјеце добровољно не прихвате и над дјецом која се излажу опасности да остану парализована за цијели живот. Не може од родитеља нико више да воли њихову дјецу зато сиромашне државе попут Босне без знања и сагласности родитеља и медицинских стручњака не би требали да прихватају САРАДЊУ са међународним организацијама за дјецу јер њихов начин васпитања дјеце супротан је нашем обичајном праву у подизању дјеце и зато може имати катастрофалне последице по живот дјеце!

ODGOVORITE
Name

WTF

02.01.2016 11:23

Bas tako! Hoce oni da mi kazu da vole moju djecu vise od mene i da se oni brinu o njihovom zdravlju vise od mene. Ljudi moji samo pogledajte ko finansira i UN i UNICEF i WHO itd, sve ce vam biti jasno.

Name

Bojan

02.01.2016 11:21

Postovani Mikicu, znas li ti da je imunizacija dece jedan od vecih uspjeha medicine! Kod nas se sve tumaci povrsno i laicki i bez dovoljno argumenata, sve se zasniva na"rekla kazala" principu! Tako nam je u svakoj pori zivota!

ODGOVORITE