Дочек Нове године у књижевности и филму

Поводом нове, 2016. године, лондонски лист Гуардиан направио је листу 10 најбољих дочека на филму и у књижевности.

Србија 31.12.2015 | 21:20
Дочек Нове године у књижевности и филму

На челу листе нашла се прослава новогодишње ноћи у чувеној романтичној комедији "Када је Харрy срео Саллy", веома познатој и по сцени лажног оргазма који јунакиња филма, коју глуми Мег Рyан, изводи у једном ресторану.

"Када схватиш да желиш да проведеш остатак живота са неким, пожелиш да тај остатак живота почне што прије", каже Харрy (Биллy Црyстал) на забави 31. децембра у Неw Yорку када схвати да је заљубљен у Саллy.

На другом мјесту је дочек Нове године у једној од епизода серије "Пријатељи" из 1999. када Јоеyјева цимерка Јанин (Елле Мацпхерсон), која ради за телевизију, позива њега, Моницу и Росса да присуствују проби новогодишњег програма. Жељни да се појаве пред камерама, Моница и Росс Геллер ће извести свој чувени плес из школских дана.

Трећу позицију држи филм катастрофе "Посеидонова авантура". У овом блокбастеру из 1972, у режији Ирwина Аллена, сцена дочека Нове године одвија се на луксузном крузеру "Посеидон" кога удара и преврће огромни плимски талас. Попевши се на новогодишњу јелку, ратоборни свештеник (Гене Хацкман) успјева да усмјери малу групу преживјелих до безбиједног положаја.

Један од незаборавних "новогодишњих" тренутака на филму је и сцена из "Златне грознице", када Цхарлие Цхаплин изводи свој чувени плес са кифлицама набоденим на виљушкама. "Плес кифлица" се публици толико допао да су власници биоскопа често заустављали траку и пуштали сцену изнова по неколико пута. Цхаплин је једном рекао да је то филм по којем би желио да га памте.

На петом мјесту је уводна, новогодишња сцена у филму "Рулес оф Цивилитy" из 2011. који је редитељ Амор Тоwлес снимио инспиришући се животом своје баке, а у којој протагонисти "започињу вече с планом да растегну што је више могуће три долара" колико заједно посједују.

На шестој позицији налази се комедија "Коло среће" са Еддиејем Мурпхyјем, Даном Аyкроyдом и Јамие Лее Цуртис, а на седмој роман "Звона" Цхарлеса Дицкенса, у ком главни јунак Троттy Вецк поново проналази вјеру и жељу за животом.

Посљедња три мјеста заузимају други дио Цопполине трилогије "Кум" са сценом "пољупца смрти" током дочека Нове године на Куби за вријеме диктатора Фулгенција Батисте, затим роман "Дуг пут до дна" Ницка Хорнбyја из 2005. о неуспјелом групном самоубиству и на крају епизода "Добре вијести" култне америчке серије "Мад Мен" у којој Дон Драпер (Јон Хамм) и Лане Прyце (Јаред Харрис) дочекују Нову годину уз огромне количине вискија и двије колгерле.

Коментари / 0

Оставите коментар