Doček Nove godine u književnosti i filmu

Povodom nove, 2016. godine, londonski list Guardian napravio je listu 10 najboljih dočeka na filmu i u književnosti.

Srbija 31.12.2015 | 21:20
Doček Nove godine u književnosti i filmu

Na čelu liste našla se proslava novogodišnje noći u čuvenoj romantičnoj komediji "Kada je Harry sreo Sally", veoma poznatoj i po sceni lažnog orgazma koji junakinja filma, koju glumi Meg Ryan, izvodi u jednom restoranu.

"Kada shvatiš da želiš da provedeš ostatak života sa nekim, poželiš da taj ostatak života počne što prije", kaže Harry (Billy Crystal) na zabavi 31. decembra u New Yorku kada shvati da je zaljubljen u Sally.

Na drugom mjestu je doček Nove godine u jednoj od epizoda serije "Prijatelji" iz 1999. kada Joeyjeva cimerka Janin (Elle Macpherson), koja radi za televiziju, poziva njega, Monicu i Rossa da prisustvuju probi novogodišnjeg programa. Željni da se pojave pred kamerama, Monica i Ross Geller će izvesti svoj čuveni ples iz školskih dana.

Treću poziciju drži film katastrofe "Poseidonova avantura". U ovom blokbasteru iz 1972, u režiji Irwina Allena, scena dočeka Nove godine odvija se na luksuznom kruzeru "Poseidon" koga udara i prevrće ogromni plimski talas. Popevši se na novogodišnju jelku, ratoborni sveštenik (Gene Hackman) uspjeva da usmjeri malu grupu preživjelih do bezbijednog položaja.

Jedan od nezaboravnih "novogodišnjih" trenutaka na filmu je i scena iz "Zlatne groznice", kada Charlie Chaplin izvodi svoj čuveni ples sa kiflicama nabodenim na viljuškama. "Ples kiflica" se publici toliko dopao da su vlasnici bioskopa često zaustavljali traku i puštali scenu iznova po nekoliko puta. Chaplin je jednom rekao da je to film po kojem bi želio da ga pamte.

Na petom mjestu je uvodna, novogodišnja scena u filmu "Rules of Civility" iz 2011. koji je reditelj Amor Towles snimio inspirišući se životom svoje bake, a u kojoj protagonisti "započinju veče s planom da rastegnu što je više moguće tri dolara" koliko zajedno posjeduju.

Na šestoj poziciji nalazi se komedija "Kolo sreće" sa Eddiejem Murphyjem, Danom Aykroydom i Jamie Lee Curtis, a na sedmoj roman "Zvona" Charlesa Dickensa, u kom glavni junak Trotty Veck ponovo pronalazi vjeru i želju za životom.

Posljednja tri mjesta zauzimaju drugi dio Coppoline trilogije "Kum" sa scenom "poljupca smrti" tokom dočeka Nove godine na Kubi za vrijeme diktatora Fulgencija Batiste, zatim roman "Dug put do dna" Nicka Hornbyja iz 2005. o neuspjelom grupnom samoubistvu i na kraju epizoda "Dobre vijesti" kultne američke serije "Mad Men" u kojoj Don Draper (Jon Hamm) i Lane Pryce (Jared Harris) dočekuju Novu godinu uz ogromne količine viskija i dvije kolgerle.

Komentari / 0

Ostavite komentar