Обама прерано славио "побједу над Путином"

Након састанка са европским и НАТО савезницима 30. децембра 2014. године, председник САД Барак Обама радосно је објавио пред западним медијима да је "Владимир Путин поражен".

Свијет 30.12.2015 | 22:40
Обама прерано славио "побједу над Путином"

Обама је тада саопштио да су стратешке санкције против Москве ефикасно поразиле наводну "агресију руског председника Владимира Путина на Украјину".

Обама се у интервјуу присетио да је руски председник "својом брзометном анексијом Крима и инвазијом на неке области Источне Украјине убедио и многе у Вашингтону да је геније", мислећи притом на јастребове међу Републиканцима који су тражили оштрији амерички одговор и није пропустио прилику да нагласи да се ипак одговор његове администрације исплатио на дуже стазе, јер су, како је тада тврдио Обама "санкције погодиле руску привреду".

- Данас бих рекао да, макар изван Русије, неки људи можда мисле да оно што је Путин урадио и није било тако паметно - изјавио је тада амерички председник. Међутим, уколико гледамо на ову изјаву са дистанце од годину дана, може се лако видети да је "победа" коју је Обама прогласио над Путином била преурањена.

Не само што санкције нису омеле руског председника да се бори за праведније решење грађанског рата у Украјини већ му је само месец и по дана касније то и пошло за руком. Уз помоћ еврпоских лидера (а не Обаме), Путин је био ефикасан у договору примирја у Украјини, које је потписано 15. фебруара 2015. у Минску.

Поред тога, једногодишње санкције нису имале жељени ефекат, јер се руска политика конфронтације једностраности у решавању међународних проблема наставила и на другим местима, попут Сирије, где се поново показалао да без Русије није могуће решити горуће светске проблеме.

После интевенције од чијег почетка је прошло 3 месеца, већ постоји једногласно усвојени пут за мир у Сирији пред СБ УН, што америчка коалиција није успела да уради за годину дана.

И док Обама у 2016. завршава свој последњи мандат као амерички председник, Владимир Путин остаје на челу руске државе до 2018. године.

(Србија данас)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цГ

30.12.2015 21:52

Шта је Баби мило то се Баби снило!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

31.12.2015 00:00

ПУТИНУ ПРИЗНАЈУ И ПРИЈАТЕЉИ И НЕПРИЈАТЕЉИ ДА ЈЕ ОН НАЈБОљи ПОЛИТИЧАР САДА У СВИЈЕТУ А ЗА ЊЕГОВИ ПРОТИВНИЦИ СЛУЖЕ ТАЈНИМ ВЛАФАРИМА ИЗ СЕНКЕ КАО ДВОРСКЕ ЛУДЕ ЗА РАЗОНОДУ И УВЕСЕЉАВАЊЕ!

ОДГОВОРИТЕ