Obama prerano slavio "pobjedu nad Putinom"

Nakon sastanka sa evropskim i NATO saveznicima 30. decembra 2014. godine, predsednik SAD Barak Obama radosno je objavio pred zapadnim medijima da je "Vladimir Putin poražen".

Svijet 30.12.2015 | 22:40
Obama prerano slavio "pobjedu nad Putinom"

Obama je tada saopštio da su strateške sankcije protiv Moskve efikasno porazile navodnu "agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu".

Obama se u intervjuu prisetio da je ruski predsednik "svojom brzometnom aneksijom Krima i invazijom na neke oblasti Istočne Ukrajine ubedio i mnoge u Vašingtonu da je genije", misleći pritom na jastrebove među Republikancima koji su tražili oštriji američki odgovor i nije propustio priliku da naglasi da se ipak odgovor njegove administracije isplatio na duže staze, jer su, kako je tada tvrdio Obama "sankcije pogodile rusku privredu".

- Danas bih rekao da, makar izvan Rusije, neki ljudi možda misle da ono što je Putin uradio i nije bilo tako pametno - izjavio je tada američki predsednik. Međutim, ukoliko gledamo na ovu izjavu sa distance od godinu dana, može se lako videti da je "pobeda" koju je Obama proglasio nad Putinom bila preuranjena.

Ne samo što sankcije nisu omele ruskog predsednika da se bori za pravednije rešenje građanskog rata u Ukrajini već mu je samo mesec i po dana kasnije to i pošlo za rukom. Uz pomoć evrposkih lidera (a ne Obame), Putin je bio efikasan u dogovoru primirja u Ukrajini, koje je potpisano 15. februara 2015. u Minsku.

Pored toga, jednogodišnje sankcije nisu imale željeni efekat, jer se ruska politika konfrontacije jednostranosti u rešavanju međunarodnih problema nastavila i na drugim mestima, poput Sirije, gde se ponovo pokazalao da bez Rusije nije moguće rešiti goruće svetske probleme.

Posle intevencije od čijeg početka je prošlo 3 meseca, već postoji jednoglasno usvojeni put za mir u Siriji pred SB UN, što američka koalicija nije uspela da uradi za godinu dana.

I dok Obama u 2016. završava svoj poslednji mandat kao američki predsednik, Vladimir Putin ostaje na čelu ruske države do 2018. godine.

(Srbija danas)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cG

30.12.2015 21:52

Šta je Babi milo to se Babi snilo!.

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

31.12.2015 00:00

ПУТИНУ ПРИЗНАЈУ И ПРИЈАТЕЉИ И НЕПРИЈАТЕЉИ ДА ЈЕ ОН НАЈБОљи ПОЛИТИЧАР САДА У СВИЈЕТУ А ЗА ЊЕГОВИ ПРОТИВНИЦИ СЛУЖЕ ТАЈНИМ ВЛАФАРИМА ИЗ СЕНКЕ КАО ДВОРСКЕ ЛУДЕ ЗА РАЗОНОДУ И УВЕСЕЉАВАЊЕ!

ODGOVORITE