Седам знакова који откривају да сте болесни

Наше је тело савршена машина! Нисмо ни свесни колико се хиљада процеса истовремено одвија у њему и шта све “улази” у његово функционисање.

Здравље 30.12.2015 | 07:24
Седам знакова који откривају да сте болесни

Међутим, ако нешто пође по злу, могу се јавити проблеми и тегобе на неочекиваним местима. Доносимо седам изненађујућих знакова који упућују на скривене здравствене проблеме.

1. Квржице испод коже
Чврсте квржице или нодуле испод коже могу бити први знак развоја реуматоидног артритиса, показало је истраживање објављено у часопису "Дерматологy". Ове квржице чини ткиво које може да нарасте до величине ораха и обично се појављује близу зглобова: посебно у рукама и лактовима.

2. Бела удубљења на ноктима
Ако су лепоту ваших ноктију нарушиле сићушна бела удубљења, која подсећају на површину леда која је састругана, оне би могле бити знак псоријазе – хроничне кожне болести. Изненађујуће, овакви симптоми на ноктима се јављају код око 80 до 90 одсто пацијената са псоријазом, тврде научници који су своје откриће објавили у часопису "Дерматологy Ресеарцх анд Працтице". Штавише, многима ће се прво појавити ови симптоми на ноктима, а тек онда проблеми с кожом.

3. Штуцавица која не престаје
Ако не можете да престанете да штуцате 48 сати или дуже, могуће је да је реч о раку плућа или једњака, утврдили су кинески истраживачи, међутим такође би то могао бити знак можданог удара. Средишњи нервни систем одговоран је за штуцање, а одређене врсте рака или проблеми с мозгом могу утицати на тај систем.

4. Хладно вам је?
Ако сте непрестано зимогрожљиви и често се најежите, независно од годишњег доба, проверите рад своје штитњаче. Чести осећај хладноће може бити знак смањеног рада ове жлезде, тврде истраживачи Универзитета Јужног Иллиноиса.

5. Жудите за коцкицама леда
Жеља за ледом у пићу сасвим је разумљива за време врућих дана, међутим ако имате неодољиву жељу за ледом, то би могао бити знак недостатка гвожђа у организму, показало је истраживање објављено у часопису "Америцан Јоурнал оф Медицине". Исто тако, можда је у питању пика поремећај, тј. жеља за једењем нејестивих ствари.

6. Желите да крадете
Новопробуђена жеља за крађом (обично ситница попут пакетића жвака или комада шминке) може бити знак раног наступа одређеног облика деменције, показало је истраживање објављено у часопису "ЈАМА Неурологy". Наиме, овај облик сенилности утиче на подручје мозга које помаже да се препознају друштвене норме, зато се јавља нагло оглушавање на закон и правила.

7. Прошаран језик
Ако су се на вашем језику појавиле беле мрље које личе на облике земље с географске карте, могуће је да је у питању целијакија – аутоимуни поремећај због којег тело само себе напада ако конзумирате глутен. Ако такође имате пролив, повраћате, уморни сте или нагло губите на тежини, немојте занемарити ове симптоме, упозоравају италијански стручњаци.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар