Sedam znakova koji otkrivaju da ste bolesni

Naše je telo savršena mašina! Nismo ni svesni koliko se hiljada procesa istovremeno odvija u njemu i šta sve “ulazi” u njegovo funkcionisanje.

Zdravlje 30.12.2015 | 07:24
Sedam znakova koji otkrivaju da ste bolesni

Međutim, ako nešto pođe po zlu, mogu se javiti problemi i tegobe na neočekivanim mestima. Donosimo sedam iznenađujućih znakova koji upućuju na skrivene zdravstvene probleme.

1. Kvržice ispod kože
Čvrste kvržice ili nodule ispod kože mogu biti prvi znak razvoja reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Dermatology". Ove kvržice čini tkivo koje može da naraste do veličine oraha i obično se pojavljuje blizu zglobova: posebno u rukama i laktovima.

2. Bela udubljenja na noktima
Ako su lepotu vaših noktiju narušile sićušna bela udubljenja, koja podsećaju na površinu leda koja je sastrugana, one bi mogle biti znak psorijaze – hronične kožne bolesti. Iznenađujuće, ovakvi simptomi na noktima se javljaju kod oko 80 do 90 odsto pacijenata sa psorijazom, tvrde naučnici koji su svoje otkriće objavili u časopisu "Dermatology Research and Practice". Štaviše, mnogima će se prvo pojaviti ovi simptomi na noktima, a tek onda problemi s kožom.

3. Štucavica koja ne prestaje
Ako ne možete da prestanete da štucate 48 sati ili duže, moguće je da je reč o raku pluća ili jednjaka, utvrdili su kineski istraživači, međutim takođe bi to mogao biti znak moždanog udara. Središnji nervni sistem odgovoran je za štucanje, a određene vrste raka ili problemi s mozgom mogu uticati na taj sistem.

4. Hladno vam je?
Ako ste neprestano zimogrožljivi i često se naježite, nezavisno od godišnjeg doba, proverite rad svoje štitnjače. Česti osećaj hladnoće može biti znak smanjenog rada ove žlezde, tvrde istraživači Univerziteta Južnog Illinoisa.

5. Žudite za kockicama leda
Želja za ledom u piću sasvim je razumljiva za vreme vrućih dana, međutim ako imate neodoljivu želju za ledom, to bi mogao biti znak nedostatka gvožđa u organizmu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Medicine". Isto tako, možda je u pitanju pika poremećaj, tj. želja za jedenjem nejestivih stvari.

6. Želite da kradete
Novoprobuđena želja za krađom (obično sitnica poput paketića žvaka ili komada šminke) može biti znak ranog nastupa određenog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "JAMA Neurology". Naime, ovaj oblik senilnosti utiče na područje mozga koje pomaže da se prepoznaju društvene norme, zato se javlja naglo oglušavanje na zakon i pravila.

7. Prošaran jezik
Ako su se na vašem jeziku pojavile bele mrlje koje liče na oblike zemlje s geografske karte, moguće je da je u pitanju celijakija – autoimuni poremećaj zbog kojeg telo samo sebe napada ako konzumirate gluten. Ako takođe imate proliv, povraćate, umorni ste ili naglo gubite na težini, nemojte zanemariti ove simptome, upozoravaju italijanski stručnjaci.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar