Креће новогодишња мисија - Свргавање династије Аустријанаца!

Да ли је Петер Превц наследник Приможа Петерке? Током празника свима нама омиљена серија - Четири скакаонице. Фаворит стиже из Словеније.

Остали спортови 29.12.2015 | 17:00
Креће новогодишња мисија - Свргавање династије Аустријанаца!

Оберстдорф, Гармиш-Партенкирхен, Инзбрук, Бишофсхофен. Ова четири места у Аустрији и Немачкој сигурно не би била позната широм света да није скијашких скокова, односно новогодишње турнеје Четири скакаонице. У доба када је целокупан спорт у фази мировања, ски скакачи добијају велику пажњу јавности, а освајање овог такмичења сматра се једним од највећих успеха не само у зимским спортовима.

Данас се овогодишње издање отвара наступом у Оберстдорфу (почетак прве серије у 17.15), а ситуација је прилично другачија него ранијих сезона. Наиме, главни фаворит не долази из Аустрије, већ из Словеније, а име му је Петер Превц.

Он је уверљиво водећи у Светском купу са 564 бода, чак 165 више од Северина Фројнда из Немачке. Следе три Норвежанина – Кенет Гангнес, Јохан Андре Форфанг и Данијел Андре Танде.
"Свестан сам чињенице да ме многи сматрају главним фаворитом, али у сваком такмичењу је много спортиста који могу да победе. Имам доста самопоуздања, које су ми дали резултати у неколико последњих такмичења, али треба остати фокусиран за скокове. Пре почетка Новогодишње турнеје не можеш да размишљаш о томе како би она могла да се заврши, већ само о следећем скоку", најавио је Превц данашњи мегдан у који улази с најбољим резултатом из јучерашњих квалификација.

Није имао најдужи скок (скочио је 136,5 метара, а Форфанг је долетео до 139), али је с најбољим стилом добио одличне оцене и на крају завршио с уверљивих 6,2 бода више од Фројнда.
“Ствари иду добро, али никад не знаш када се то може завршити. Овог лета смо направили неке промене у тренингу и за сада то даје резултате. Надам се да ће се наставити“, истиче Превц који ће на залетишту имати и сјајну подршку.

Наиме, његов 16-годишњи брат Домен такође има одличну сезону и тренутно се налази на осмом месту Светског купа. Но, седам година старији Петер је ипак главна словеначка узданица за прво славље још откако је у сезони 1996/1997 Четири скакаонице освојио Примож Петерка.

Од тада су прошле генерације скакача, видели смо неверојатног Свена Ханавалда, јединог скакача који је освојио све четири скакаонице, уживали у летовима Јанеа Ахонена, Адама Малиша, Казујошија Фунакија или Грегора Шлиренцауера, а Превц би могао да направи и нешто јако важно – да зауставити доминацију Аустријанаца.

Посљедњих седам година славили су само скакачи из Аустрије – Шлиренцауер два пута, по једном Волфганг Лојцл, Андреас Кофлер, Томас Моргенштерн, Томас Дитхарт и Штефан Крафт. Постало је помало досадно и време је да се промени. Нико сретнији од Словенаца ако 'окидач' промена буде управо њихов скакач.

Коментари / 0

Оставите коментар