Kreće novogodišnja misija - Svrgavanje dinastije Austrijanaca!

Da li je Peter Prevc naslednik Primoža Peterke? Tokom praznika svima nama omiljena serija - Četiri skakaonice. Favorit stiže iz Slovenije.

Ostali sportovi 29.12.2015 | 17:00
Kreće novogodišnja misija - Svrgavanje dinastije Austrijanaca!

Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Inzbruk, Bišofshofen. Ova četiri mesta u Austriji i Nemačkoj sigurno ne bi bila poznata širom sveta da nije skijaških skokova, odnosno novogodišnje turneje Četiri skakaonice. U doba kada je celokupan sport u fazi mirovanja, ski skakači dobijaju veliku pažnju javnosti, a osvajanje ovog takmičenja smatra se jednim od najvećih uspeha ne samo u zimskim sportovima.

Danas se ovogodišnje izdanje otvara nastupom u Oberstdorfu (početak prve serije u 17.15), a situacija je prilično drugačija nego ranijih sezona. Naime, glavni favorit ne dolazi iz Austrije, već iz Slovenije, a ime mu je Peter Prevc.

On je uverljivo vodeći u Svetskom kupu sa 564 boda, čak 165 više od Severina Frojnda iz Nemačke. Slede tri Norvežanina – Kenet Gangnes, Johan Andre Forfang i Danijel Andre Tande.
"Svestan sam činjenice da me mnogi smatraju glavnim favoritom, ali u svakom takmičenju je mnogo sportista koji mogu da pobede. Imam dosta samopouzdanja, koje su mi dali rezultati u nekoliko poslednjih takmičenja, ali treba ostati fokusiran za skokove. Pre početka Novogodišnje turneje ne možeš da razmišljaš o tome kako bi ona mogla da se završi, već samo o sledećem skoku", najavio je Prevc današnji megdan u koji ulazi s najboljim rezultatom iz jučerašnjih kvalifikacija.

Nije imao najduži skok (skočio je 136,5 metara, a Forfang je doleteo do 139), ali je s najboljim stilom dobio odlične ocene i na kraju završio s uverljivih 6,2 boda više od Frojnda.
“Stvari idu dobro, ali nikad ne znaš kada se to može završiti. Ovog leta smo napravili neke promene u treningu i za sada to daje rezultate. Nadam se da će se nastaviti“, ističe Prevc koji će na zaletištu imati i sjajnu podršku.

Naime, njegov 16-godišnji brat Domen takođe ima odličnu sezonu i trenutno se nalazi na osmom mestu Svetskog kupa. No, sedam godina stariji Peter je ipak glavna slovenačka uzdanica za prvo slavlje još otkako je u sezoni 1996/1997 Četiri skakaonice osvojio Primož Peterka.

Od tada su prošle generacije skakača, videli smo neverojatnog Svena Hanavalda, jedinog skakača koji je osvojio sve četiri skakaonice, uživali u letovima Janea Ahonena, Adama Mališa, Kazujošija Funakija ili Gregora Šlirencauera, a Prevc bi mogao da napravi i nešto jako važno – da zaustaviti dominaciju Austrijanaca.

Posljednjih sedam godina slavili su samo skakači iz Austrije – Šlirencauer dva puta, po jednom Volfgang Lojcl, Andreas Kofler, Tomas Morgenštern, Tomas Dithart i Štefan Kraft. Postalo je pomalo dosadno i vreme je da se promeni. Niko sretniji od Slovenaca ako 'okidač' promena bude upravo njihov skakač.

Komentari / 0

Ostavite komentar