Томислав Николић мири Русију и Турску

Председник Томислав Николић прихватио је позив премијера Турске Ахмета Давутоглуа да помогне Турској у спору са Русијом, саопстила је пре служба Председника.

Србија 29.12.2015 | 16:20
Томислав Николић мири Русију и Турску

Давутоглу је, како се наводи, пренео Николићу жељу турске стране да има нормалан однос са Москвом.

Премијер Турске је пренео председнику Николићу и поздраве председника Реџепа Тајипа Ердогана и изразио наду да ће се два председника ускоро срести.

Давутоглу је позитивно оценио преговоре Београда и Приштине, а Николић је коментаришући ситуацију на Косову и Метохији рекао:

"За нас је посебно болно кад наши пријатељи промовишу независност Косова. Ту мислим и на Турску".

Председник је казао да Србија преговара са Приштином и улаже максималне напоре да сви грађани на Косову и Метохији живе у миру и стабилности. Тај напор, додао је, треба да помогну сви на отворен и транспарентан начин.

Николић је премијеру Турске казао да Србија жели добре односе са Анкаром, посебно зато што на делу територије има грађане исламске вероисповести, који имају посебне везе са Турском.

"Србија се не меша у односе две муслиманске верске заједнице", нагласио је председник Николић и додао да Турска "може да допринесе да се тај проблем изглади, као што кроз инвестиције може да помогне да се развије део Србије са претежно муслиманским становништвом".

Он је рекао да Србија жели да буде пуноправан члан Европске уније, као што то жели и Турска, напоменувши да Србија усаглашава своје прописе и уређује државу са стандардима ЕУ.

Међутим, додао је председник Николић, Србија има свој понос, који не може да се утопи у неоправдане и правно неутемељене захтеве.

Подвукавши да Србија испуњава услове за пуноправно чланство, али као што од других не тражи да њој испуњавају све жеље, не може ни од Србије да се очекује да испуни све жеље других.

"Отварање првих преговарачких поглавља значи да је Србија добро место за инвестиције. Ја позивам инвеститоре из Турске да улажу у Србију", рекао је председник Николић.

Давутоглу је истакавши важност Србије за Турску рекао да је то трећа земља коју је посетио од када је недавно постао премијер.

"Величина земље се не мери географским мерилима. За нас је Србија велика и важна земља", подвукао је Давутоглу.

Давутоглу је нагласио да је привредна сарадња две земље приоритет и додао да ће се добри односи позитивно реперкутовати.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хахаха

29.12.2015 15:36

Хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

29.12.2015 20:35

КО СЕ ЗАДЊИ СМИЈЕ НАЈСЛАЂЕ СЕ СМИЈЕ А ТО СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ СРБИЈА НИТИ НИКОЛИЋ И ВУЧИЋ. КАД СЕ ДВОЈЕ СВАЂАЈУ ДЕБЉИ КРАЈ ИЗВУКУ ОБИЧНО ТРЕЋИ КОЈИ ПОКУШАВАЈУ У НАИВНОСТИ СВОЈОЈ ДА ИЗИГРАВАЈУ МИРОТВОРЦЕ!

Name

ВРС РВИ

29.12.2015 16:44

Иди Томо пеци ракију, не лупај глупости и не стављај нос гдје му није мјесто.Што се утицаја на Русију и Путина тиче давно би ти и Вучић добили шут карту да није "обичног" српског и руског народа који су блиски...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си...

29.12.2015 17:21

...РВИ, ал' у вушагла!

Name

ВРС РВИ

29.12.2015 17:33

За "ти си" неписмен ретард...