Tomislav Nikolić miri Rusiju i Tursku

Predsednik Tomislav Nikolić prihvatio je poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua da pomogne Turskoj u sporu sa Rusijom, saopstila je pre služba Predsednika.

Srbija 29.12.2015 | 16:20
Tomislav Nikolić miri Rusiju i Tursku

Davutoglu je, kako se navodi, preneo Nikoliću želju turske strane da ima normalan odnos sa Moskvom.

Premijer Turske je preneo predsedniku Nikoliću i pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i izrazio nadu da će se dva predsednika uskoro sresti.

Davutoglu je pozitivno ocenio pregovore Beograda i Prištine, a Nikolić je komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji rekao:

"Za nas je posebno bolno kad naši prijatelji promovišu nezavisnost Kosova. Tu mislim i na Tursku".

Predsednik je kazao da Srbija pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i stabilnosti. Taj napor, dodao je, treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način.

Nikolić je premijeru Turske kazao da Srbija želi dobre odnose sa Ankarom, posebno zato što na delu teritorije ima građane islamske veroispovesti, koji imaju posebne veze sa Turskom.

"Srbija se ne meša u odnose dve muslimanske verske zajednice", naglasio je predsednik Nikolić i dodao da Turska "može da doprinese da se taj problem izgladi, kao što kroz investicije može da pomogne da se razvije deo Srbije sa pretežno muslimanskim stanovništvom".

On je rekao da Srbija želi da bude punopravan član Evropske unije, kao što to želi i Turska, napomenuvši da Srbija usaglašava svoje propise i uređuje državu sa standardima EU.

Međutim, dodao je predsednik Nikolić, Srbija ima svoj ponos, koji ne može da se utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahteve.

Podvukavši da Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo, ali kao što od drugih ne traži da njoj ispunjavaju sve želje, ne može ni od Srbije da se očekuje da ispuni sve želje drugih.

"Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da je Srbija dobro mesto za investicije. Ja pozivam investitore iz Turske da ulažu u Srbiju", rekao je predsednik Nikolić.

Davutoglu je istakavši važnost Srbije za Tursku rekao da je to treća zemlja koju je posetio od kada je nedavno postao premijer.

"Veličina zemlje se ne meri geografskim merilima. Za nas je Srbija velika i važna zemlja", podvukao je Davutoglu.

Davutoglu je naglasio da je privredna saradnja dve zemlje prioritet i dodao da će se dobri odnosi pozitivno reperkutovati.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hahaha

29.12.2015 15:36

Hahahahahaha

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

29.12.2015 20:35

КО СЕ ЗАДЊИ СМИЈЕ НАЈСЛАЂЕ СЕ СМИЈЕ А ТО СИГУРНО НЕЋЕ БИТИ СРБИЈА НИТИ НИКОЛИЋ И ВУЧИЋ. КАД СЕ ДВОЈЕ СВАЂАЈУ ДЕБЉИ КРАЈ ИЗВУКУ ОБИЧНО ТРЕЋИ КОЈИ ПОКУШАВАЈУ У НАИВНОСТИ СВОЈОЈ ДА ИЗИГРАВАЈУ МИРОТВОРЦЕ!

Name

VRS RVI

29.12.2015 16:44

Idi Tomo peci rakiju, ne lupaj gluposti i ne stavljaj nos gdje mu nije mjesto.Što se uticaja na Rusiju i Putina tiče davno bi ti i Vučić dobili šut kartu da nije "običnog" srpskog i ruskog naroda koji su bliski...

ODGOVORITE
Name

Ti si...

29.12.2015 17:21

...RVI, al' u vušagla!

Name

VRS RVI

29.12.2015 17:33

Za "ti si" nepismen retard...