Како остати здрав у загађеном ваздуху

Град Сарајево је пуних мјесец дана у проблемима са маглом, смогом и општим загађењем да се поједини питају шта удишу и колико им то штете може нанијети у будућности.

Босна и Херцеговина 29.12.2015 | 15:00
Како остати здрав у загађеном ваздуху

Градови попут Пекинга и Неw Делхија с овим проблемом се боре много дуже времена, а у индијском граду је због загађења пријетила епидемија свињске грипе уз енормно загађење "јединог материјала за удисање".

Мјере опреза у Сарајеву су подигнуте на највиши ниво. Готово никога не можете видјети без заштите на устима, а на порталу Тимес оф Индиа пронашли смо водич "како преживјети у загађеном ваздуху".

Водич је саставила група стручњака/доктора из Индије, предвођени Балбиром Сингхом, кардиологом и Таруном Сахнијем, интернистом. Њихови савјети су сљедећи:

1. Вјежба

Вјежбом сопствено тијело чините отпорнијим на токсине из околине. Најбоља вјежба је она рано ујутро и касно навече.

2. Респиратори ваздуха

Честичне материје попут пм.25 и пм10 су најопасније супстанце у ваздуху који удишемо. Већина освјеживача унутрашњег ваздуха само прикрива смрад, али заправо само погоршава ситуацију. При куповини освјеживача, погледајте да ли има ХЕПА филтере, који ће вам пружити адекватну заштиту.

3. Маске

Већина маски које се могу купити на тржишту уопште не помажу. Хируршке маске, или само шалови немају ефекта, нити пружају моменталну заштиту. Маске са Н95 респиратором су најбоље које можете приуштити, мада је још боље да се клоните штетног ваздуха, и да на њему проводите што мање времена. Што нас доводи до ставке 4.

4. Боравак на ваздуху свести на минимум

Прозоре у кући, стану и аутомобилу држите затвореним. Вани проводите што мање времена.

5. Хидратација

Тијело и метаболизам обезбједите са доста воде. Након кашљања или кихања, напијте се воде.

6. Прање руку

Перите често руке топлом водом и сапуном. Поготово прије припремања хране, током узимања лијекова или терапије. Корисна је употреба течности за дезинфекцију руку и носа.

За крај, најважније од свега: Уколико имате икакав сиптом који сугерише погоршање здравственог стања, не лијечите се сами. Посјетите доктора, закажите преглед, тестирајте се. То ја ваше основно право.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

всс

29.12.2015 17:31

Глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екос

29.12.2015 17:46

Једина заштита од захађеног ваздуха је боравак на не загађеном ваздуху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трговац

29.12.2015 19:40

Продајем свеж флаширан планински зрак. Достава брзом поштом бесплатна. Пале

ОДГОВОРИТЕ