"Посјета Давутоглуа није шамар Русији"

Турски премијер Ахмет Давутоглу стигао је у дводневну посјету Србији, гдје је га је уз државне почасти, интонирање химни испред Палате Србија, дочекао српски колега Александар Вучић и бројни министри Владе Србије.

Србија 29.12.2015 | 14:20
"Посјета Давутоглуа није шамар Русији"

С обзиром на затегнуте односе Турске и Русије, поставља се питање колико ова посјета може да се у Москви протумачи као шамар Београда.

"Не може тако да се протумачи зато што је ова посјета договорена прије неколико мјесеци. Још у августу се знало за долазак турског премијера у Београд. Да је којим случајем посјета договорена новијег датума, то би онда био шамар Русији. Овако, Русија као озбиљна држава, која поштује дипломатски протокол, долазак турског званичника неће схватити као непријатељски чин Србије",  коментарише за "Вести" политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Односи Анкаре и Москве захладнили су након што су 24. новембра турске снаге обориле руски војни авион у близини сиријско-турске границе. Да непријатељство Турске и Русије не јењава говори и изјава градоначелника Севастопоља Сергеја Мењајла који је прије неколико дана оптужио Турску да на Криму помаже добровољне батаљоне који су заслужни за енергетску блокаду полуострва, након што је претходно један од вођа блокаде Ленур Исламов потврдио да их Анкара подржава.

Анђелковић каже да српски званичници морају да пазе да током посјете Давутоглу не изађе са неким непријатељским ријечима према Русији.

"Тада би наши званичници морали да одреагују", додаје он и подсјећа на намјеру Анкаре да јача свој утицај на Балкан и преко исламског фактора, те да Турска може да буде озбиљна пријетња.

Србија је главна земља на Балкану

Премијер Турске рекао је да је Србија главна земља на Балкану и да је без позитивног доприноса Србије тешко имати мир у региону.

"Срби живе у пет, шест различитих земаља и то схватамо, јер и ми Турци имамо рођаке који живе у иностранству. Зато нам је Србија један од главних стратешких партнера за регионални мир и стабилност", истакао је Давутоглу.

Он је за РТС рекао да Турска подржава дијалог Београда и Приштине јер је он један од фактора за ублажавање напетости у региону, као и фактор који отвара врата Србији на путу ка ЕУ.

Турски премијер честитао је предсједнику Владе Србије Александру Вучићу на отварању поглавља у преговорима са ЕУ и на успјешном предсједавању ОЕБС-ом.

"Са таквим учинком и резултатима Србија може да предводи процесе. Сарадња између Србије и Турске је на симболичан и дипломатски начин права порука свима на Балкану да ће будућност Балкана бити мирнија и просперитетнија", истакао је Давутоглу.

Када је ријеч о обарању руског авиона "Су-24", Давутоглу је рекао да Турска не жели да се тензије повећају и ескалирају и да је спремна да разговара са Москвом.

"Наши руски пријатељи не треба да забораве да, када су све земље увеле санкције Русији, Турска није. Турска је велика земља и ми се не бојимо никаквих санкција. Међутим, обје земље ће бити на губитку ако се санкције наставе", нагласио је Давутоглу.

Извор: Вестионлине

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

јоцо

29.12.2015 13:31

Ма јок,то је мени шамар...ако је "луд" српски народ,Путин није, па да му продајеш оно за оно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трук

29.12.2015 13:32

Људи моје од свега правимо проблем , хоче ли ово, хоче ли оно, до кад.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.12.2015 15:09

Поданицки менталитет. Увек се мора несто радити по вољи некога другог. Мисли својом главом!

Name

сит сам

29.12.2015 13:39

Сит сам правдања, исправљања погресних навода. сутње и дреке, Србства и непријатеља, Русије и Америке, Арапа и Кинеза, УНЕСО-а, Косова, Сит сам... А стомак ми се смањује!!!! Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.12.2015 13:57

Слажем се да није шамар Русији. На крају, биће то шамар Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

29.12.2015 14:19

Опет овај Драган.

Name

ВРС РВИ

29.12.2015 17:01

Браво Драгане, чудне су "мухе без главе" како каже за наш народ за оне који не знају куда ће.

Name

Омарска

29.12.2015 14:21

ДЕ БОЛАН ВУЧИЋУ ШТО ДИЖЕЧ УШИ ОВОМ НАШЕМ МАЈМУНУ ,ДОЛАСКОМ НА СЛАВУ,АКО НЕ МОЖЕШ ПОМОЋИ ПУСТИ НАС ДА СЕ БОРИМО САМИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Омарска

29.12.2015 15:24

Браво за коментар баш је све тако. Криминалац Додик користи све само да нас држи у завађене са Бошњацима и тако се држи на власти веч годинама а ми неможемо једни без других и то су реалне ствари.

Name

Батман

29.12.2015 15:53

А Бакир и Миле ко прст и ду..,завади па владај.

Name

Логика...

29.12.2015 14:30

Морају некоме Турци утрапити нарандзе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: логика

29.12.2015 15:04

Турци продају Орандзе Србима Срби Русима и тако даље

Name

Закон

29.12.2015 14:56

Треба интерес свој гледати од свиху па И од Турака!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

29.12.2015 15:18

их јебем ти правопис.

Name

Луди Милојко

29.12.2015 15:35

Није самар али јесте ноз у ледја,како би то нас врли Путин рекао.Несто га кренуло само нека изненадјења.Али све на страну треба гледати од цега се зиви. Вуциц се бори и свака му цаст на томе.Цовјек доводи инвеститоре ста га брига одакле је ко битно је пословати.А не као ови наси само гледају да сто висе опљацкају дрзаву и народ и да пребројавају крвна зрнца ста је ко,одакле је ко,којој странци припада и тако све до безкраја.Јос несто, несто се ја несјецам да је нама то толико и Путин помогао за вријеме поплава ипак су Турци висе помогли.Ми се кунемо у њега а он бас га брига гледа цовјек себе и своје интересе,кода смо ми њему бас толико битни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.12.2015 15:46

Кад загусти и кад од нас окрену леђа сви због увлачења у гузице Еу онда бице зашто Руси не помогну,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзина

29.12.2015 16:05

Од економије се живи а не од принципа, величања овог или оног и шта ће ко мислит са стране....али ми смо ментално деформисани...

ОДГОВОРИТЕ