"Posjeta Davutoglua nije šamar Rusiji"

Turski premijer Ahmet Davutoglu stigao je u dvodnevnu posjetu Srbiji, gdje je ga je uz državne počasti, intoniranje himni ispred Palate Srbija, dočekao srpski kolega Aleksandar Vučić i brojni ministri Vlade Srbije.

Srbija 29.12.2015 | 14:20
"Posjeta Davutoglua nije šamar Rusiji"

S obzirom na zategnute odnose Turske i Rusije, postavlja se pitanje koliko ova posjeta može da se u Moskvi protumači kao šamar Beograda.

"Ne može tako da se protumači zato što je ova posjeta dogovorena prije nekoliko mjeseci. Još u avgustu se znalo za dolazak turskog premijera u Beograd. Da je kojim slučajem posjeta dogovorena novijeg datuma, to bi onda bio šamar Rusiji. Ovako, Rusija kao ozbiljna država, koja poštuje diplomatski protokol, dolazak turskog zvaničnika neće shvatiti kao neprijateljski čin Srbije",  komentariše za "Vesti" politički analitičar Dragomir Anđelković.

Odnosi Ankare i Moskve zahladnili su nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski vojni avion u blizini sirijsko-turske granice. Da neprijateljstvo Turske i Rusije ne jenjava govori i izjava gradonačelnika Sevastopolja Sergeja Menjajla koji je prije nekoliko dana optužio Tursku da na Krimu pomaže dobrovoljne bataljone koji su zaslužni za energetsku blokadu poluostrva, nakon što je prethodno jedan od vođa blokade Lenur Islamov potvrdio da ih Ankara podržava.

Anđelković kaže da srpski zvaničnici moraju da paze da tokom posjete Davutoglu ne izađe sa nekim neprijateljskim riječima prema Rusiji.

"Tada bi naši zvaničnici morali da odreaguju", dodaje on i podsjeća na namjeru Ankare da jača svoj uticaj na Balkan i preko islamskog faktora, te da Turska može da bude ozbiljna prijetnja.

Srbija je glavna zemlja na Balkanu

Premijer Turske rekao je da je Srbija glavna zemlja na Balkanu i da je bez pozitivnog doprinosa Srbije teško imati mir u regionu.

"Srbi žive u pet, šest različitih zemalja i to shvatamo, jer i mi Turci imamo rođake koji žive u inostranstvu. Zato nam je Srbija jedan od glavnih strateških partnera za regionalni mir i stabilnost", istakao je Davutoglu.

On je za RTS rekao da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine jer je on jedan od faktora za ublažavanje napetosti u regionu, kao i faktor koji otvara vrata Srbiji na putu ka EU.

Turski premijer čestitao je predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću na otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU i na uspješnom predsjedavanju OEBS-om.

"Sa takvim učinkom i rezultatima Srbija može da predvodi procese. Saradnja između Srbije i Turske je na simboličan i diplomatski način prava poruka svima na Balkanu da će budućnost Balkana biti mirnija i prosperitetnija", istakao je Davutoglu.

Kada je riječ o obaranju ruskog aviona "Su-24", Davutoglu je rekao da Turska ne želi da se tenzije povećaju i eskaliraju i da je spremna da razgovara sa Moskvom.

"Naši ruski prijatelji ne treba da zaborave da, kada su sve zemlje uvele sankcije Rusiji, Turska nije. Turska je velika zemlja i mi se ne bojimo nikakvih sankcija. Međutim, obje zemlje će biti na gubitku ako se sankcije nastave", naglasio je Davutoglu.

Izvor: Vestionline

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

joco

29.12.2015 13:31

Ma jok,to je meni šamar...ako je "lud" srpski narod,Putin nije, pa da mu prodaješ ono za ono.

ODGOVORITE
Name

truk

29.12.2015 13:32

Ljudi moje od svega pravimo problem , hoče li ovo, hoče li ono, do kad.?

ODGOVORITE
Name

Sale

29.12.2015 15:09

Podanicki mentalitet. Uvek se mora nesto raditi po volji nekoga drugog. Misli svojom glavom!

Name

sit sam

29.12.2015 13:39

Sit sam pravdanja, ispravljanja pogresnih navoda. sutnje i dreke, Srbstva i neprijatelja, Rusije i Amerike, Arapa i Kineza, UNESO-a, Kosova, Sit sam... A stomak mi se smanjuje!!!! Zasto?

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.12.2015 13:57

Slažem se da nije šamar Rusiji. Na kraju, biće to šamar Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Opet

29.12.2015 14:19

Opet ovaj Dragan.

Name

VRS RVI

29.12.2015 17:01

Bravo Dragane, čudne su "muhe bez glave" kako kaže za naš narod za one koji ne znaju kuda će.

Name

Omarska

29.12.2015 14:21

DE BOLAN VUČIĆU ŠTO DIŽEČ UŠI OVOM NAŠEM MAJMUNU ,DOLASKOM NA SLAVU,AKO NE MOŽEŠ POMOĆI PUSTI NAS DA SE BORIMO SAMI

ODGOVORITE
Name

Ре Омарска

29.12.2015 15:24

Браво за коментар баш је све тако. Криминалац Додик користи све само да нас држи у завађене са Бошњацима и тако се држи на власти веч годинама а ми неможемо једни без других и то су реалне ствари.

Name

Batman

29.12.2015 15:53

A Bakir i Mile ko prst i du..,zavadi pa vladaj.

Name

Logika...

29.12.2015 14:30

Moraju nekome Turci utrapiti narandze...

ODGOVORITE
Name

Re: logika

29.12.2015 15:04

Turci prodaju Orandze Srbima Srbi Rusima i tako dalje

Name

Zakon

29.12.2015 14:56

Treba interes svoj gledati od svihu pa I od Turaka!!!!!

ODGOVORITE
Name

јоја

29.12.2015 15:18

их јебем ти правопис.

Name

Ludi Milojko

29.12.2015 15:35

Nije samar ali jeste noz u ledja,kako bi to nas vrli Putin rekao.Nesto ga krenulo samo neka iznenadjenja.Ali sve na stranu treba gledati od cega se zivi. Vucic se bori i svaka mu cast na tome.Covjek dovodi investitore sta ga briga odakle je ko bitno je poslovati.A ne kao ovi nasi samo gledaju da sto vise opljackaju drzavu i narod i da prebrojavaju krvna zrnca sta je ko,odakle je ko,kojoj stranci pripada i tako sve do bezkraja.Jos nesto, nesto se ja nesjecam da je nama to toliko i Putin pomogao za vrijeme poplava ipak su Turci vise pomogli.Mi se kunemo u njega a on bas ga briga gleda covjek sebe i svoje interese,koda smo mi njemu bas toliko bitni.

ODGOVORITE
Name

Md

29.12.2015 15:46

Kad zagusti i kad od nas okrenu leđa svi zbog uvlačenja u guzice Eu onda bice zašto Rusi ne pomognu,

ODGOVORITE
Name

Brzina

29.12.2015 16:05

Od ekonomije se živi a ne od principa, veličanja ovog ili onog i šta će ko mislit sa strane....ali mi smo mentalno deformisani...

ODGOVORITE