Цвјета црно тржиште егзотичних животиња

"Продајем бебе питона", "Повољно продајем афричког удава" само су неки од интернет огласа којима поносни власници оглашавају продају појединих врста егзотичних животиња које су у БиХ законом забрањене.

Босна и Херцеговина 29.12.2015 | 13:55
Цвјета црно тржиште егзотичних животиња

Законом о заштити и добробити животиња забрањено је држање и продаја егзотичних врста у пет шоповима као и њихов увоз, па већина власника ове "кућне љубимце" набавља путем интернетских огласа на којима се могу наћи разне врсте паука, змија, игуана и жохара.

Један Сарајлија огласио је на порталу "олx.баа" продају беба питона. У огласу се наводи да су мали питони навикнути на одмрзнуте пацове, те да им се цијена креће од 50 до 100 евра у зависности од боје.

У једном домаћинству у Живиницама, вјеровали или не, живи афрички удав дуг 2,3 метра и тежак шест килограма.

Поносни власник у огласу наводи да је овог атрактивног кућног љубимца лако одржавати јер једе једном у три седмице, а његова цијена износи 350 КМ.

На истом мјесту се по цијени од 150 марака може набавити и "атрактивна тарантула мирне нарави" за коју власник из Мостара тврди да је идеална за почетнике, док корњаче коштају од 15 до 30 КМ.

Власник са адресом становања у Европској унији одлучио се на продају симпатичног младунчета мајмуна расе смеђи капуцин по цијени од 15.000 КМ. У огласу се наводи да је мајмунче вакцинисано, чиповано и да има сву неопходну документацију за држање и путовање.

Већина егзотичних животиња на тржиште БиХ улази путем илегалних канала дистрибуције, али за сада не постоје прецизни подаци о томе колико је егзотичних животиња заплијењено или одузето. Из Управе за индиректно опорезивање БиХ кажу да званични увоз егзотичних животиња у овој години не постоји и да животиња попут гмизаваца и паукова нема у увозној евиденцији.

"Током ове године увезени су само бумбари, инсекти за потребе истраживања и један бјелоглави суп", кажу из УИО БиХ и додају да је за увоз живих животиња у БиХ неопходно увјерење Канцеларије за ветеринарство БиХ којим се потврђује да су потпуно здраве.

Доктор ветеринарске медицине у ветеринарској амбуланти "Вет медик" из Бањалуке Драшко Полић каже да и у овом граду има пасионираних заљубљеника у егзотичне животиње иако ова област у БиХ није законски регулисана.

"Власници ових животиња обично телефонским путем траже помоћ и савјете око лијечења ових љубимаца",  каже Полић.

Он сматра да ове животиње нису у великој мјери опасне по здравље људи уколико се држе у тераријумима, али увијек постоји опасност по околину, нарочито ако у кући има дјеце која могу разбити тераријум и тиме довести у опасност себе и друге укућане.

С обзиром на то да су егзотичне животиње навикнуте на тропску климу у бијегу могу преживјети кратак временски период након чега обично услиједи смрт.

"Уколико змија, паук или шкорпион побјегне зими тешко да може преживјети дуго, док у љетном периоду ако побјегну могу да буди знатно опаснији", закључује Полић.

Кријумчарења

Из Граничне полиције БиХ кажу да је до сада осујећено неколико покушаја кријумчарења егзотичних животиња, а један од њих десио се крајем марта 2014. године када су на Граничном прелазу за погранични промет Унка откривене четири кутије са 640 барских корњача.

"У сарадњи са ветеринарским инспектором Општине Чапљина животиње су превезене у Мостар и смјештене у објекат који има услове за чување", кажу из Граничне полиције БиХ.

Цијене

Мајмун од 2.000 до 15.000 КМ

Афрички удав 350 КМ

тарантула од 50 до 150 КМ

корњаче од 15 до 30 КМ

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Какав закон такав народ

29.12.2015 13:31

Треба дозивотна робија за све који увозе опасне по зивот зивотиње. Зар нам није доста сто имамо поскока као дијете видјао сам их сваки дан на селу и неби позелио никоме, двоје људи је усмртио а јос неколико нападнуто у мом дјетинству. Јос нам само требају кобре, анаконде и смртоносни паукови а то као немогу на насу климу окаци мацку о реп прије 15 год сњега је било по 5-6 мјесеци а данас?

ОДГОВОРИТЕ