Раст индустријске производње у БиХ

Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у новембру биљежи раст од 0,6 одсто у поређењу са октобром, те раст од 2,7 одсто у односу на новембар 2014. године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 29.12.2015 | 12:30
Раст индустријске производње у БиХ

Производња трајних производа за широку потрошњу у новембру у односу на октобар већа је за седам одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за четири одсто, интермедијарних производа за 1,5 одсто, док је производња енергије мања за 1,4 одсто, а капиталних производа мања за 7,2 одсто.

У новембру ове, у односу на исти мјесец прошле године производња трајних производа за широку потрошњу већа је за 37,3 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 13,9 одсто, интермедијарних производа за 5,4 одсто, док је производња енергије мања за 0,3 одсто, а капиталних производа за 13,4 одсто.

За подручја класификацијске дјелатности БиХ 2010. десезонирана индустријска производња у новембру у поређењу са октобром, биљежи раст у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом и гасом за 0,8 одсто, прерађивачке индустрије за 0,3 одсто, док је у подручју вађења руда и камена забиљежен пад за 2,5 одсто.

У новембру ове, у поређењу са истим мјесецом претходне године, индустријска производња, календарски прилагођена, биљежи раст у подручју прерађивачке индустрије за 7,7 одсто, док се у подручју производње и снабдјевања електричном енергијом и гасом биљежи пад за 1,2 одсто, те вађењу руда и камена за 3,8 одсто.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Глупи статистичари.

29.12.2015 14:09

У БиХ више нема образованих инжењера који могу подићи индустрију. Садите купус и кромпир, увозите стоку извозите месо а народу продајите отпаке. То је ваш ниво.

ОДГОВОРИТЕ