Радо вјенчавају, а нерадо ступају у брак

Од осам требињских матичара само двоје је у браку, док остали не желе да се "коцкају" и радије уживају у својој слободи да са дистанце посматрају згоде и незгоде брачних заједница.

Република Српска 28.12.2015 | 18:00
Радо вјенчавају, а нерадо ступају у брак

Четрдесеттрогодишњи матичар Небојша Атељевић каже да већ петнаест година чита брачне завјете, да ни сам не зна колико је парова вјенчао и чега се све нагледао, па да врло често помисли да је и сам ожењен.

"Ја сам збуњен. Уживим се у те свадбе. Понесе ме атмосфера, тако да некад не знам јесам ли ожењен или не", каже у шали Небојша и наводи да му се врло често деси да се на свадби заљуби у неку дјевојку, али када дође друга свадба и љепша кума или дјеверуша, заборавља ону прву и тако све испочетка.

Небојша се не боји брака и свјестан је да су Херцеговке "најбоље жене и врло традиционалне", али осјећа да још није дошло вријеме да се "зароби" и да се посвети само једној од њих хиљаде које му се допадају и да мимо њега пролази сва та љепота на вјенчањима.

"До када ћу говорити да сам млад и крити годиште - нисам сигуран, али оно што знам јесте да све док се бавим овим послом, никада нећу остарити и увијек ће у мојим мислима бити понека кума и дјеверуша", каже Небојша.

Васо Чихорић, који двије и по деценије ради посао матичара има скоро исто толико брачног стажа, каже да се никада није покајао и да би све исто учинио.

Он не зна разлог зашто матичари не ступају у брак, али тврди да много пропуштају, поготово уколико нађу правог животног сапутника.

Требињски матичари наводе да су током дугогодишњег рада присуствовали различитим ситуацијама - да вјенчају најмлађе и најстарије младенце, да церемонију обављају у породилишту, да вјенчавају бајкере...

Најнепријатније су ситуације када свекар и свекрва нерадо примају честитке због младине одлуке да задржи своје презиме.

Оно што су овдашњи матичари схватили јесте да парови у Требињу и данас, у великој мјери, држе до традиционалних вјенчања, а да се једина разлика у односу на некадашње бракове огледа у схватању брака.

Нажалост, данас се мало разумије истинска вриједност брака. Млади немају озбиљности, упорности ни стрпљења као некад, не боре се за брак и од њега лакше одустају, кажу матичари.

Ове године је у Требињу склопљено 177 вјенчања, од којих младенци у 148 ових бракова имају пребивалиште у Требињу, док је прошле године судбоносно "ДА" изговорило 188 парова.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ник

28.12.2015 19:03

Поздрав за матицара Васу Цихорица из Дрвара од радног колеге из 1996 године у Требињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

28.12.2015 20:16

Матицари, стално млади са сваком новом младом он се , слади'...