Ђилас: Пријети нам опасност од двије Евролиге!

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас изразио забринутост због могућности да Европа следеће сезоне има две Евролиге.

Кошарка 28.12.2015 | 20:00
Ђилас: Пријети нам опасност од двије Евролиге!

Са једне стране "супер богата" Евролига у организацији УЛЕБ-а, а са друге стране "богата" Евролига у организацији ФИБА у исто време? Да, врло је могуће.

Како су клубови носиоци "А лиценце" одбили да следеће сезоне наставе да се такмиче под окриљем ФИБА, а самим тим и да учествују у новом пројекту који ће бројати само 16 тимова, тражи се алтернатива за клубове из "средње класе".

Још увек није познато да ли ће АБА Лига "дати" једног директног представника у новој верзији Евролиге, а председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас упозорава на сценарио са паралелним такмичењима.

"Постоји опасност да се паралелно играју две Евролиге, УЛЕБ-ова и ФИБА.То би било лоше, али нажалост, не и немогуће. Остаје да се види како ће се све завршити", казао је Драган Ђилас за "Дневник".

Представљени систем УЛЕБ-а нарочито не одговара богатим турским и руским клубовима који немају "А" лиценцу, а претходних година су уложили врло озбиљан новац у јачање тима. За њих би Еврокуп био "мало такмичење".

"Већ две године траје та прича између УЛЕБ-ове Евролиге и ФИБЕ, али договора за сада нема. Евролига жели затворено такмичење са 16 тимова, са 11 гарантованих места и још неколико учесника из квалификација. Мислим да је то лош систем јер некоме гарантује место без обзира на учинак у домаћем првенству. Многе националне лиге су се побуниле против тога и сада имамо нову ситуацију. Рецимо, погледајте руску лигу: тамо поред ЦСКА имате Химки и Локомотову Кубан који улажу огроман новац, буџети су им преко 20 милиона долара годишње, а немају пролаз у елиту. Слично би било у Турској и Шпанији", рекао је Ђилас.

Говорио је и о проблему одласка талентованих српских кошаркаша у иностранство...

"То је велики проблем, јер ми смо, након Америке, највећи извизници кошаркаша на свету! Сиромашна смо земља, разумем и родитеље који желе боље материјалне услове, али треба заштитити и децу. Врло, врло мало је оних који су отишли у иностранство са 15 или 16 година и постали озбиљни играчи. Многио су залуђују примерима Дончића и Радончића, који као тинејџери седе на клупи Реал Мадрида. Али, то су екстра таленти каквих је мало на свету. Деца у тим годинама су деца, а не формирани људи, и велики шок за њих је промена средине, дручачији језик и систем живљења. Нажалост, много су чешћи примери да се наши клинци изгубе у просеку и никада се не вину у кошаркашке висине".

Ђилас каже да се тражи решење за овај проблем...

"Од генералног секретара ФИБА Партика Баумана смо добили одговор да нас потпуно разумеју и предложили су састанак у Београду, са свим представницима земаља које муче сличне муке, како бисмо заједно успели да пронађемо неко решење", поручио је Ђилас.

О ПРИВАТИЗАЦИЈИ
"Да, треба да се зна ко је власник и финансијер. Поставља се питање ко у спорту као што је кошарка има интерес, и какав, да улаже новац, али нема другог решења. Поред тога, треба јасно раздвојити професионалне кошаркашке клубове од оних који се могу назвати полурекреативним, и то што пре. Тренутно стање, а то је да клубови зависе од воље и могућности локалних самоуправа и јавних предузећа је неодрживо".

Коментари / 0

Оставите коментар