Đilas: Prijeti nam opasnost od dvije Evrolige!

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Evropa sledeće sezone ima dve Evrolige.

Košarka 28.12.2015 | 20:00
Đilas: Prijeti nam opasnost od dvije Evrolige!

Sa jedne strane "super bogata" Evroliga u organizaciji ULEB-a, a sa druge strane "bogata" Evroliga u organizaciji FIBA u isto vreme? Da, vrlo je moguće.

Kako su klubovi nosioci "A licence" odbili da sledeće sezone nastave da se takmiče pod okriljem FIBA, a samim tim i da učestvuju u novom projektu koji će brojati samo 16 timova, traži se alternativa za klubove iz "srednje klase".

Još uvek nije poznato da li će ABA Liga "dati" jednog direktnog predstavnika u novoj verziji Evrolige, a predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas upozorava na scenario sa paralelnim takmičenjima.

"Postoji opasnost da se paralelno igraju dve Evrolige, ULEB-ova i FIBA.To bi bilo loše, ali nažalost, ne i nemoguće. Ostaje da se vidi kako će se sve završiti", kazao je Dragan Đilas za "Dnevnik".

Predstavljeni sistem ULEB-a naročito ne odgovara bogatim turskim i ruskim klubovima koji nemaju "A" licencu, a prethodnih godina su uložili vrlo ozbiljan novac u jačanje tima. Za njih bi Evrokup bio "malo takmičenje".

"Već dve godine traje ta priča između ULEB-ove Evrolige i FIBE, ali dogovora za sada nema. Evroliga želi zatvoreno takmičenje sa 16 timova, sa 11 garantovanih mesta i još nekoliko učesnika iz kvalifikacija. Mislim da je to loš sistem jer nekome garantuje mesto bez obzira na učinak u domaćem prvenstvu. Mnoge nacionalne lige su se pobunile protiv toga i sada imamo novu situaciju. Recimo, pogledajte rusku ligu: tamo pored CSKA imate Himki i Lokomotovu Kuban koji ulažu ogroman novac, budžeti su im preko 20 miliona dolara godišnje, a nemaju prolaz u elitu. Slično bi bilo u Turskoj i Španiji", rekao je Đilas.

Govorio je i o problemu odlaska talentovanih srpskih košarkaša u inostranstvo...

"To je veliki problem, jer mi smo, nakon Amerike, najveći izviznici košarkaša na svetu! Siromašna smo zemlja, razumem i roditelje koji žele bolje materijalne uslove, ali treba zaštititi i decu. Vrlo, vrlo malo je onih koji su otišli u inostranstvo sa 15 ili 16 godina i postali ozbiljni igrači. Mnogio su zaluđuju primerima Dončića i Radončića, koji kao tinejdžeri sede na klupi Real Madrida. Ali, to su ekstra talenti kakvih je malo na svetu. Deca u tim godinama su deca, a ne formirani ljudi, i veliki šok za njih je promena sredine, dručačiji jezik i sistem življenja. Nažalost, mnogo su češći primeri da se naši klinci izgube u proseku i nikada se ne vinu u košarkaške visine".

Đilas kaže da se traži rešenje za ovaj problem...

"Od generalnog sekretara FIBA Partika Baumana smo dobili odgovor da nas potpuno razumeju i predložili su sastanak u Beogradu, sa svim predstavnicima zemalja koje muče slične muke, kako bismo zajedno uspeli da pronađemo neko rešenje", poručio je Đilas.

O PRIVATIZACIJI
"Da, treba da se zna ko je vlasnik i finansijer. Postavlja se pitanje ko u sportu kao što je košarka ima interes, i kakav, da ulaže novac, ali nema drugog rešenja. Pored toga, treba jasno razdvojiti profesionalne košarkaške klubove od onih koji se mogu nazvati polurekreativnim, i to što pre. Trenutno stanje, a to je da klubovi zavise od volje i mogućnosti lokalnih samouprava i javnih preduzeća je neodrživo".

Komentari / 0

Ostavite komentar