Шта празници раде нашем мозгу

Даривање, захвалност и сав тај шећер могу учинити да се осећате заиста добро. Али и зимска туга је такође стварна.

Здравље 28.12.2015 | 09:34
Шта празници раде нашем мозгу

Истраживачи с Универзитета у Копенхагену случајно су, истражујући мигрену, приметили како се одређени центри у мозгу активирају кад особе гледају "празничне садржаје" попут божићних фотографија.

Резултати истраживања објављени су у британском магазину “Медицал Јоурнал” 16. децембра.

"Оно што смо открили је врло интересантно", каже за Хаффингтон пост др. Брајан Хедок, медицински физичар на универзитету у Копенхагену и коаутор студије.

А ево шта празници чине нашем мозгу:

Наш мозак док дајемо поклоне

Да, добијати поклоне је предивна ствар, а истраживања су показала да, кад дарујемо некога, наш центар у мозгу одговара на исти начин као да смо и сами добили поклон, што је заправо један од разлога зашто се осећамо тако добро док поклањамо драгим људима или онима којима је помоћ потребна.

Наш мозак и захвалност

За време празника доста времена проводимо са породицом и пријатељима и размишљамо о томе колико смо захвални на свим важним и добрим особама у нашем животу.

"Захвалност награђује великодушност и одржава круг здравог друштвеног понашања", каже Антонио Дамаси, професор психологије и неурологије са универзитета у Јужној Калифорнији.

Наш мозак под стресом

Празници нису испуњени само љубављу и породичним дружењем, него и стресорима као што су куповина, путовања, припремање хране, брига о новцу итд.

Једно истраживање из 2008. године, које је спровела америчко удружење психолога, показало је да је 8-10 Американаца под великим стресом за време празника, што људе може да учини нервозним, раздражљивим, свадљивим и сл.

Наш мозак на шећеру

Кад конзумирамо слаткише, тело шаље поруку нашем мозгу у којем се потом активира центар за награђивање. Наравно, нема ничег лошег у повременом стимулисању овог центра, али уколико се то дешава сувише често, долази до слабијих реакција, као и јављања нездраве жеље за шећером.

Наш мозак и зимска туга

Уколико се, међутим, за време празника увек осећате лоше, не кривите Божић, Нову годину или недостатак вољене особе. Разлог за лоше расположење може да буде сезонски афективни поремећај, форма клиничке депресије која се јавља повремено током зимских месеци, када смо мање изложени сунцу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар