"Два папка" - доказ да власт лаже грађане

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 28.12.2015 | 08:43
"Два папка" - доказ да власт лаже грађане

Афера „Четрдесет пет“

„Два папка“

Афера која би у нормалним земљама довело прво до оставке премијера, али била и предмет кривичног гоњења, код нас је постала разлог за спрдњу власти са грађанима Републике Српске.

Афера “Два папка”, која је крајем прошле године потресла регион, без обзира на јаке доказе и форензичко тумачење снимка у Холандији, остала је неријешена – због спреге власти са правосуђем Репубике Српске.

Ова афера је свједочанство о размјерама корупције, у овом случају типичног примјера политичке, којој прибјегава власт Републике Српске.

На аудио-снимку, доказано, чује се глас премијерке Жељке Цвијановић која објашњава да су успјели да формирају власт послије избора јер су купили два посланика у Народној скупштини Републике Српске, које при том назива папцима.

Одмах након што је скандалозни снимак процурио у јавност, огласило се Министарство унутрашњих послова Републике Српске које је “потврдило” да је “у одређеном броју електронских медија објављен монтиран, компромитујући снимак приватног разговора предсједника Владе Републике Српске снимљен посебним техничким, софистицираним средствима за аудио и видео снимање на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијера и исте монтиране са другим изјавама, те на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између предсједника Владе и НН лица – саговорника”.

Међутим, Специјално тужилаштво Српске касније је потврдило да уопште нису извршили вјештачење снимка разговора на којем се чује како премијерка Републике Српске наводно купује посланике ради формирања владајуће већине. Аргументовали су то тиме да “вјештачење није могуће утврдити јер је оригинални снимак враћен порталу Клиx.ба одлуком Општинског суда у Сарајеву”.

Дакле, у новембру прошле године МУП РС је спорни снимак оквалификовао као монтиран, док је Специјално тужилаштво Републике Српске у априлу ове године потврдило да вјештачење снимка уопште није рађено!

Након што је отворена афера “Два папка” и без обзира на чињеницу да је форензичко вјештачење у Националном форензичком институту у Холандији потврдило да се ради о њеном гласу, премијерка Жељка Цвијановић саопштила је грађанима да је “невина као дјечја суза”.

Опозициони посланици у Народној скупштини Републике Српске затражили су послије вјештачења да Жељка Цвијановић поднесе оставку, јер је слагала грађане Српске.

Опозиција поставља питање легитимитета свих одлука које је донијела ова Влада Републике Српске јер је формирана на политичкој корупцији и као таква – нелегална.

Послије сједнице, посланици опозиције одлучили су да не присуствују дијеловима засједања Народне скупштине Републике Српске за вријеме обраћања премијерке.

Ова афера доказ је да у Републици Српској власт ради шта хоће, и да, без имало стида, лаже јавност Републике Српске и оне који указују на то назива издајницима Републике Српске.

Практично, и премијерка, али и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и представници званичних институција Републике Српске су, неспорно, све вријеме лагали. И при том оптуживали новинаре који су бранили медијску слободу и своје изворе.

Партија демократског прогреса подсјећа да је у интересу Републике Српске, за коју свакодневно тврде да се боре, и њених институција, да овај случај до краја истјерају правосудни органи Републике Српске, како би утврдили да ли је извршено кривично дјело и ко су одговорна лица.

У противном, потврдиће да је правосуђе у Српској под контролом власти, што може да има несагледиве негативне посљедице по Републику Српску и њене грађане.

Партија демократског прогреса

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Мирко

28.12.2015 07:49

Е знате кад ће у БиХ бити боље?Кад народ буде препознао и тако називао све странке у БиХ криминогеним и злочиначким,кад буду бирали посве нове људе.....тек тад ће се нешто помакнути у главама гласача а криминалци и злочинци ће завршити тамо ђе им је мјесто.А до тада ће народ пасти траву а злочинци и криминалци уживати.-Још један од мањих доказа ће бити и тај ако се овај мој коментар објави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

28.12.2015 11:00

Никад.

Name

славко

28.12.2015 12:02

Свако ко трун мозга у глави има трази могуцност да оде на запад и зиви нормалним зивотом ово је спрдацина а народ до те мјере глуп да излаза нема.

Name

ре славко

28.12.2015 13:16

И на западу се ради , и имају закон о раду. Не падају паре са гране.

Name

Браво славко

28.12.2015 13:32

Ја сам због тога отишао из Зворника. Није ми драго учити туђи језик али јос је горе живот провести у бједи.

Name

Ре ре славко

28.12.2015 14:39

Јеси ли ти кад био на западу? О цему ти прицас? Ствар и јесте у томе сто на западу постоје закони који се спроводе и сто људи имају право да раде и буду адекватно плацени за свој рад, нису робовска радна снага.

Name

п

28.12.2015 07:57

Ово може проћи некажњено само у РС, Косову и Мексику!А Жељка се вјешто прави невина а невина је ко мајка 9 Југовића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

28.12.2015 07:58

Не занима нас то. Слављење дана РС је у питању. РС је нападнута и треба да се одбрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

28.12.2015 09:59

Ста има да се слави? Корупција и пропаст економског система који је угусен у кредитима. Власт папака, превараната и криминалаца..

Name

ре Илија

28.12.2015 12:08

Ја не видим да је иста нападнуто? Или си ти негдје заглавио у XИВ веку? Врати се на земљу... Дословно...

Name

Тито

28.12.2015 07:58

Ах ти богца, па како направити пасуљ без папака!? А ми сви обозавамо пасуљ са папцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

28.12.2015 08:07

Срамота и без ријеци. Како це ово друство напредовати кад видите ову јадну владу све дипломе су купљене, познаство, самопослуга, глад , сељаство итд. итд.Моја Баба ми је висе пута савјетовала да могу да будем глуп а никако безобразен! Они су и једно и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак

28.12.2015 08:09

И папци су легално и лелгитмно изабрани на демократском, изборима, а ако се се преоријентисали и то је изборним законом дозвољено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

28.12.2015 08:41

Папак се предлазе папак се бира и папак ти суди и сви смо ми прљави а папци су цисти а куд он хода? то се у мом селу зове СТАЛА!

Name

реалан

28.12.2015 08:41

Не с... папак, овдје се говори о њиховом моралу.

Name

беки

28.12.2015 10:00

Хајмо папцине у блато гдје вам је мјесто.

Name

саса

28.12.2015 08:10

Пресмјесно ста се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

28.12.2015 08:18

Цијела БиХ пуна папака и опајдара

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре анте

28.12.2015 10:19

Тако је Анте, само пошто попис није и неће бити никада објављен, ми нећемо сазнати дали је више ПАПАКА ИЛИ ОПЈДАРА. У сваком случају, моје је мишљење да је више ПАПАКА, јер и опајдаре лако постану папци. Ова Земља је пропали покушај и инвестиција страних моћника који у задњих пар година исисавају крв овом јадном народу, што никако не значи да им неће почети вадити органе. Ко може да тврди да се у Албаније на живи боље? Ми смо на нивоу Косова и тамошњих хајдука и дилера који су жртвовали све да би се на неком комаду папира нашло име независне државе Косово. Туга невђена,а тако ће још дуго да буде....

Name

анти-бот

28.12.2015 10:09

Зна се ко су папци са "снимка"! "Политичар" кодног назива АШ260 и његов привјесак. Немојте да им ускраћујете једино по чему су познати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

28.12.2015 11:32

То је тачно. Истина је да је госпођа Жељка недвосмислено на снимку,али се некоректно тај надимак везује за другу двојицу посланика.Они су купљени као гарант Шукалу и Ђорђицу,ако откују.

Name

Перо

28.12.2015 10:30

Људи гледајуци како се понаса Баја и његова клика, која не смањено зестином и даље краде и отима немилице из будзета, јавних предузеца и фонодова јасно је свакоме да је Баја купио цијелу опозицију и да је све ово престава за народ и малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возд

28.12.2015 12:59

Добра наса Зељкица ,није ни њој лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

28.12.2015 13:03

Босна = земља из зла (сна)

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти-бот

28.12.2015 13:22

Управо тако! Потписујем! Зато је миран разлаз најбоље рјешење! ;)

Name

Ко те пита

28.12.2015 13:39

Жељка је премијер а ми сви жохари. Она има добру плату а ми је немамо никако (већина нас).

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаја

28.12.2015 13:48

Ријеч куповина је била под знаковима навода , али се то не може регистровати на аудио снимку. Што сте навалили на нашу Жељку?

ОДГОВОРИТЕ