Послодавци доставили амандмане, ПДП и НДП напустили састанак

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић изјавио је да су послодавци вечерас доставили амандмане представницима извршне и законодавне власти у Српској на Приједлог закона о раду, који су у складу са радним законодавством у окружењу, а посебно у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

 

 

Република Српска 27.12.2015 | 20:22
Послодавци доставили амандмане, ПДП и НДП напустили састанак

Шкребић није прецизирао о каквим амандманима је ријеч. 

"Очекивали да на вечерашњем састанку сви аргументовано разговарамо о Приједлогу закона о раду . Ставови опозиције су да не подржавају Приједлог закона о раду, али су у ранијим разговорима подржали амандмане послодаваца", рекао је новинарима Шкребић, након састанка представника Уније удружења послодаваца Републике Српске, Владе Српске, клубова посланика, посланичких група и самосталних посланика у Народној скупштини Републике Српске. 

Он је сматра да је нови закон о раду у Републици Српској важан као Дан Републике, као и да је вечерашњи састанак био прилика за постизање консензуса. 

"Ако имамо лош привредни амбијент не можемо се носити са изазовима са којима се суочава наше друштво. Због тога нам је неопходно ново радно законодавство", каже Шкребић.

Представници ПДП-а и НДП-а Мирослав Брчкало и Драган Чавић напустили су вечерашњи састанак у Бањалуци, јер нису сагласни да Приједлог закона о раду буде упућен у Народну скупштину по хитној процедури.

Брчкало, који је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да је Влада Српске требало да прије наведеног закона утврди сет реформских закона, које је најавила.

"На тај начин би терет негативних одередаба у Приједлогу закона о раду подијелила са радницима у Српској. На данашњи састанак смо се одазвали да бисмо уважили све социјалне партнере и били конструктивни", рекао је новинарима Брчкало, који сматра да ће након овог састанка бити још већи јаз синдикалаца и послодаваца, због предложених амандмана.

Он је напоменуо да се једино у Народној скупштини може расправљати о Приједлогу закона о раду и да је недопустиво да посланици 36 часова прије почетка засједања ове институције добију радни материјал.

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

27.12.2015 18:31

Могу бити од велике користи изнешени ставови из уније и удружења послодаваца приликом доношења новог закона о раду али већи број гласова на изборима има раднички синдикат и то ће бити пресудно код заузимања става Владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовић

27.12.2015 19:47

Ја не знам од куд радницима фикс идеја да се буне против новог закона о раду.

Name

Илија

27.12.2015 22:40

Нецемо ставове. Оцемо славље дана РС!

Name

Микаило

27.12.2015 23:12

Избори су далеко, јос три године је до њих. Дотад се нико висе неце ни сјецати овог слуцаја. А и превисе це мирисати свињетина испод сатри да би се размисљало о нецем другом.

Name

Синнy Боy

27.12.2015 19:04

Нови закон о раду мора бити усвојен до Нове године и здраво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2015 19:19

И бице! Где је проблем.

Name

Сила

27.12.2015 19:19

Наредио ММФ, иначе нема ни за плате.

Name

небитан

27.12.2015 21:40

Мене само занима како они планирају да врате ове силне кредите. Једино да све будзетлије једно цетири године раде без плате.

Name

Народе стоко,

27.12.2015 20:27

Гони ову бандитску власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

27.12.2015 21:40

Све ово иде на Владину воденицу. Оцигледан је договор Владе и послодаваца, да се послодавци "намире" искљуциво отимајуци један дио од примања радника. Ако хоце растерецење за своје пословање, засто не тразе од Владе да се смањи пореска стопа за уплате доприноса?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

27.12.2015 22:07

Живјело робовласничко друштво! Робови нек робују, а газде нек газдују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.12.2015 04:35

Ако баја тврди да имамо економски раст висе нам ММФ и није потрбан???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васе име и надимак

28.12.2015 05:38

Маните се људи прице да је то ММФ наредио.То је супља.Немају они ниста с тим.То је договор домацих политицара који владају у БиХ.Договор да се дефинитивно унисти привреда Федерације и РСа.Неце ниста бити јавном сектору,али зато це реални десеткован бити. Робовласниство се на мала врата враца......Бице скроз зезнуто.Мозе се дрзати радник 12 сати......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.12.2015 07:20

Закон ко закон нити је идеалан нити је лосији нпр. од закона у федерацији цак и бољи. Џаба закон ако је мртво слово на папиру и нико га не постује. А ово не слагање опозиције и власти о закону , да се сутра промене позиције онда би за опозицију био идеалан ( мислим садасњу) а садасња власт у опозицији би била против њега , битно је бити против онога сто власт предлазе али то и јест посао опозиције. Када се преузме власт онда се дође у реалност и мења мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

28.12.2015 15:00

Ма који црни послодавци, јесу ли то они што имају сваки дан по половину непријављених радника, јесу ли то они што дају 200 км на руке а 100 км у боновима или да купе у њиховим радњама, јесу ли то они што им радници раде по 60 часова седмично. Ја за друге нисам ни чуо ни видио.

ОДГОВОРИТЕ