Poslodavci dostavili amandmane, PDP i NDP napustili sastanak

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić izjavio je da su poslodavci večeras dostavili amandmane predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Srpskoj na Prijedlog zakona o radu, koji su u skladu sa radnim zakonodavstvom u okruženju, a posebno u Federaciji BiH /FBiH/.

 

 

Republika Srpska 27.12.2015 | 20:22
Poslodavci dostavili amandmane, PDP i NDP napustili sastanak

Škrebić nije precizirao o kakvim amandmanima je riječ. 

"Očekivali da na večerašnjem sastanku svi argumentovano razgovaramo o Prijedlogu zakona o radu . Stavovi opozicije su da ne podržavaju Prijedlog zakona o radu, ali su u ranijim razgovorima podržali amandmane poslodavaca", rekao je novinarima Škrebić, nakon sastanka predstavnika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Vlade Srpske, klubova poslanika, poslaničkih grupa i samostalnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

On je smatra da je novi zakon o radu u Republici Srpskoj važan kao Dan Republike, kao i da je večerašnji sastanak bio prilika za postizanje konsenzusa. 

"Ako imamo loš privredni ambijent ne možemo se nositi sa izazovima sa kojima se suočava naše društvo. Zbog toga nam je neophodno novo radno zakonodavstvo", kaže Škrebić.

Predstavnici PDP-a i NDP-a Miroslav Brčkalo i Dragan Čavić napustili su večerašnji sastanak u Banjaluci, jer nisu saglasni da Prijedlog zakona o radu bude upućen u Narodnu skupštinu po hitnoj proceduri.

Brčkalo, koji je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je Vlada Srpske trebalo da prije navedenog zakona utvrdi set reformskih zakona, koje je najavila.

"Na taj način bi teret negativnih oderedaba u Prijedlogu zakona o radu podijelila sa radnicima u Srpskoj. Na današnji sastanak smo se odazvali da bismo uvažili sve socijalne partnere i bili konstruktivni", rekao je novinarima Brčkalo, koji smatra da će nakon ovog sastanka biti još veći jaz sindikalaca i poslodavaca, zbog predloženih amandmana.

On je napomenuo da se jedino u Narodnoj skupštini može raspravljati o Prijedlogu zakona o radu i da je nedopustivo da poslanici 36 časova prije početka zasjedanja ove institucije dobiju radni materijal.

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

27.12.2015 18:31

Могу бити од велике користи изнешени ставови из уније и удружења послодаваца приликом доношења новог закона о раду али већи број гласова на изборима има раднички синдикат и то ће бити пресудно код заузимања става Владе РС.

ODGOVORITE
Name

Ilija Čvorović

27.12.2015 19:47

Ja ne znam od kud radnicima fiks ideja da se bune protiv novog zakona o radu.

Name

Ilija

27.12.2015 22:40

Necemo stavove. Ocemo slavlje dana RS!

Name

Mikailo

27.12.2015 23:12

Izbori su daleko, jos tri godine je do njih. Dotad se niko vise nece ni sjecati ovog slucaja. A i previse ce mirisati svinjetina ispod satri da bi se razmisljalo o necem drugom.

Name

Sinny Boy

27.12.2015 19:04

Novi zakon o radu mora biti usvojen do Nove godine i zdravo!

ODGOVORITE
Name

Re

27.12.2015 19:19

I bice! Gde je problem.

Name

Sila

27.12.2015 19:19

Naredio MMF, inače nema ni za plate.

Name

nebitan

27.12.2015 21:40

Mene samo zanima kako oni planiraju da vrate ove silne kredite. Jedino da sve budzetlije jedno cetiri godine rade bez plate.

Name

Narode stoko,

27.12.2015 20:27

Goni ovu banditsku vlast.

ODGOVORITE
Name

koLektor

27.12.2015 21:40

Sve ovo ide na Vladinu vodenicu. Ocigledan je dogovor Vlade i poslodavaca, da se poslodavci "namire" iskljucivo otimajuci jedan dio od primanja radnika. Ako hoce rasterecenje za svoje poslovanje, zasto ne traze od Vlade da se smanji poreska stopa za uplate doprinosa?!

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

27.12.2015 22:07

Живјело робовласничко друштво! Робови нек робују, а газде нек газдују.

ODGOVORITE
Name

borac

28.12.2015 04:35

Ako baja tvrdi da imamo ekonomski rast vise nam MMF i nije potrban???

ODGOVORITE
Name

Vase ime i nadimak

28.12.2015 05:38

Manite se ljudi price da je to MMF naredio.To je suplja.Nemaju oni nista s tim.To je dogovor domacih politicara koji vladaju u BiH.Dogovor da se definitivno unisti privreda Federacije i RSa.Nece nista biti javnom sektoru,ali zato ce realni desetkovan biti. Robovlasnistvo se na mala vrata vraca......Bice skroz zeznuto.Moze se drzati radnik 12 sati......

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.12.2015 07:20

Zakon ko zakon niti je idealan niti je losiji npr. od zakona u federaciji cak i bolji. Džaba zakon ako je mrtvo slovo na papiru i niko ga ne postuje. A ovo ne slaganje opozicije i vlasti o zakonu , da se sutra promene pozicije onda bi za opoziciju bio idealan ( mislim sadasnju) a sadasnja vlast u opoziciji bi bila protiv njega , bitno je biti protiv onoga sto vlast predlaze ali to i jest posao opozicije. Kada se preuzme vlast onda se dođe u realnost i menja mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Brko

28.12.2015 15:00

Ma koji crni poslodavci, jesu li to oni što imaju svaki dan po polovinu neprijavljenih radnika, jesu li to oni što daju 200 km na ruke a 100 km u bonovima ili da kupe u njihovim radnjama, jesu li to oni što im radnici rade po 60 časova sedmično. Ja za druge nisam ni čuo ni vidio.

ODGOVORITE