Одредбе Закона о раду неприхватљиве

Организације цивилног друштва упутиле су Народној скупштини Републике Српске коментаре на радну верзију новог Закона о раду, у којима су указале на бројне недоречености Закона које могу довести до злоупотреба и произвољног тумачења одредби, на штету радника, саопштила је организација Транспаренцy Интернатионал БиХ.

Босна и Херцеговина 26.12.2015 | 08:00
Одредбе Закона о раду неприхватљиве

Новим одредбама, прије свега, радно мјесто постаје потпуно флексибилно и самим тим и несигурно. Уговор о раду на одређено вријеме постаје модел заснивања радног односа и нема ограничења у броју закључених уговора о раду на неодређено.

На овај начин ће послодавац имати право да у недоглед закључује уговоре на одређено са радником без икаквих обавеза да закључи уговор на неодређено, а радници ће бити приморани да пристају на све само да им послодавац продужи уговор.

Предложеним Законом је прописано преко 20 случајева у којима послодавац може отказати уговор раднику, на примјер ако не остварује резултате рада или нема потребна знања и способности за обављање послова на којима ради (ово ће се баш злоупотребљавати), ако одбије закључење анкеса уговора о раду, ако његово понашање представља радњу извршења кривичног дјела учињеног на раду и у вези са радом, независно од тога да ли је против запосленог покренут кривични поступак.

Осим што се послодавцу даје могућност да отпушта раднике произвољно, оставља се простор за злоупотребе у случају да послодавац користи сумњу на почињење кривичног дјела да отпусти радника, без обзира да ли је покренут кривични поступак.

Предложени су и потпуно нови и спорни концепти стављања радника „на чекање“ и „приправности“ радника, којима се омогућава стављање радника „на чекање“ због смањења обима посла и радници обавезују да буду у приправности и на располагању послодавцима ван радног времена.

Спорно је што није прописана дужина трајања чекања, нити услови под којима се радници стављају „на чекање“, што такође оставља простор за злоупотребе, а са друге стране обавезивање радника да буду на располагању послодавцу ван радног времена, без прописаних висине накнаде, представља задирање у људска права и прилику за послодавце да не плаћају ову врсту рада.

Можда и најспорније одредбе у новом Закону односе се на одредбе којима с уређују плате, накнаде и друга примања, посебно законско уређење најниже плате.

Новим рјешењем предвиђено је да најнижу плату утврђује Влада на приједлог Економско-социјалног савјета, а ако Савјет не да предлог, Влада сама доноси одлуку о најнижој плати, и то„имајући у виду кретања плата, раст производње и животног стандарда у Репубици“, чиме се Влади, без учешћа социјалних партнера, и јасних законских одређења, дају врло широке овласти у утврђивању најниже плате. Истовремено, друга примања по основу рада и помоћи радника само су таксативно наведена, без утврђивања минималног износа.

Организације цивилног друштва сматрају да предложене одредбе Закона о раду остављају превелику слободу послодавцима да произвољно тумаче закон, те да сами уређују услове, права и обавезе, док се с друге стране нпр. скраћују рокови радницима за обраћање суду или инспекцији рада. Такође, забрињавајући је тренд смањивања стечених радничких права у односу на актулено законско рјешење, што ће само допринијети већој социјалној несигурности.

Организације потписнице коментара такође сматрају да се овај Закон ни у ком случају није смио упућивати у хитну процедуру, с обзиром на његов значај и огроман интерес јавности, те утицај на грађане Републике Српске, и да је власт поново показала незаинтересованост за интерес и вољу јавности.

Закон којим се уређују економско-социјална права морао би бити предмет јавне расправе која укључује све заинтересавне стране, а хитна законодавна процедура може се спровести само у изузетним случајевима који се морају оправдати.

Извор: Истинито

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тито

26.12.2015 07:43

Напокон излазимо из комунизма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

26.12.2015 08:05

И улазимо у империјалистицки масонски антихумани капитализам који третира радника као сировину. Овај закон у потпуности треба примјенити САМО на ЈАВНИ СЕКТОР гдје су тески нерадници запослени преко политицко-родбинских веза. Нека и политицка нерадницка багра која гура овај закон у потпуности исти примјени на себе и крепа.

Name

xyз

26.12.2015 08:25

Значи понуди ти члански књижицу СНСД или ДНС или СП па ако нећеш потписати да ти отказ .Фуј фукаре једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

цц

26.12.2015 10:22

Лијечи се ...можда будеш имао разумнији приступ теми.

Name

контрапункт

26.12.2015 11:06

цц, ти ту књижицу већ имаш. Фуј

Name

ре тито

26.12.2015 11:06

Ми не излазимо из комунизма него из социјализма.Поредити зивот у еx YУ са Мадјарима,Румуним,Бугарима итд је глупост.СФРЈ ане КФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

26.12.2015 11:16

Није садашњи Закон о раду крив за овакво стање у РС него то што се не примјењује и што они који га крше кривично не одговарају. Док год овај народ сам себи буде бирао власт, дотле ће све бити наопако. Ако икад, неко извана буде преузео управљање овом септичком јамом, нека донесе и свој Закон о раду. И нека доведе своје кадрове у правосудје. А све ове постојеће истјера. Они који не заврше у затвору, нека иду на бауштел или чувати овце, а неки нека се иду пријавити овцама и замоле их да убудуће овце њих чувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

27.12.2015 16:22

Ово се без револуције не може завршити. Само ко ће пробудити ове наше раднике и сиротињу, ко ће их научити да мисле својом главом и у своју корист, а не у корист грамзивих капиталистичких скоројевића, који ништа друго не раде, већ само планирају како ће преварити редника, државу и властиту жену.

ОДГОВОРИТЕ