Снажан напад: Хакери блокирали турске сервере

На интернет сервере у Турској је извршен снажан сајбер-напад, што је успорило услуге банака и изазвало бојазан да се можда ради о политички мотивисаном нападу организованом из иностранства.

Свијет 25.12.2015 | 12:45
Снажан напад: Хакери блокирали турске сервере

Према саопштењу Ниц.тр, турске невладине организације која управља адресама веб сајтова који користе домен “тр”, нападе су “организовали извори” ван територије Турске, преноси Франс прес и подсјећа да овај домен користе веб сајтови који припадају турским министарствима, комерцијалним предузећима и банкама.

Турски министар за саобраћај и телекомуникације Бинали Јилдирим је рекао да је ријеч о “озбиљним” нападима, и позвао је један универзитет за сједиштем у Анкари да унаприједи безбједносне мјере, које су, како је рекао, недовољне.

Из банака у Турској поручују да је овај напад значајно ограничио трансакције.

Према писању локалних медија, хакерска група “Анонимуси” преузела је одговорност за велике сајбер-нападе на турске сервере, и поставила је поруку у којој тврди да ће наставити са нападима на Турску “због пружања подршке Исламској држави куповином њене нафте”.

Стручњаци, како преноси Франс прес, нису били у стању да идентификују поријекло напада, а поједини турски медији пишу да би могли да потичу из Русије, наводећи као разлог отежане билатералне односе откако је Турска прошлог мјесеца оборила руски борбени авион на сиријској граници.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар