"БиХ - европска земља која је постала легло врбовања ИД бораца"

Угледни портал Бизнис Инсајдер објавио је текст о екстремизму у БиХ и врбовању нових бораца за тзв исламску државу. У тексту се истиче како историја у БиХ са есктремизмом датира много година уназад прије него је настао ИСИС, који сада проналази нове чланове управо у БиХ због лоше економске ситуације.

Босна и Херцеговина 24.12.2015 | 22:35
"БиХ - европска земља која је постала легло врбовања ИД бораца"

"Људи у БиХ су снимили ИСИС-ов пропагандни видео у којем заклињу своје симпатизере у БиХ да нападну оне који су против ове идеологије у њиховој земљи. У посљедњој години 300 особа из БиХ се борило у Сирији са ИСИС-ом. С популацијом која износи мање од четири милиона становника, БиХ чини земљом која даје највећи проценат страних ИСИС-ових бораца од било које европске земље, а експерти истичу како су се неки вратили у земљи и представљају ризик", пише Бизнис Инсајдер, цитирајући Франс 24.

Наводе како су полицијски службеници у БиХ проводили неколико рација, а посебно истичу Горњу Маочу за коју тврде да је легло регрутовања бораца за ИСИС.

"Они регрутују и циљају младе Босанце који су осјетљиви и радикализују их. Гардиан је објавио раније ове године како БиХ има највећу стопу незапослености младих, око 63 одсто. Глобал Пост објавио је како се криза погоршала и да се млади муче да нађу посао. Осјећај безнађа и бијеса чини младе подложним метама за регрутовање", пише Бизнис Инсајдер.

Портал даље пише како држављани БиХ иду и у Ирак да се боре, те спомиње групу Ел-Муџахид за коју кажу да се борила уз муслимане у прошлом рату. Ипак, спомињу и то како је држава донијела нови закон којим се омогућава судовима изрицање казне од 10 година затвора за регрутовање и борбу на страним ратиштима.

"Већина младих је вођена адреналином, потребом за самопотврђивањем, самопоштовањем, припадности групи и проналаску сврхе. Због лоше економске ситуације у Босни и Херцеговини, насиље и ретроградно понашање се често перципирају као једина мјера самопотврђивања и заштите", закључује Бизнис Инсајдер.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Станари

24.12.2015 21:58

Нема коментара, не могу вјеровати. Па да ово никог и не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре станари

25.12.2015 09:43

Нас разједињени народ би рекао да је и цутање одговор. Теско нама са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.12.2015 10:23

Занима Бакира и Церица зато их и не дају дирати него им помазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

25.12.2015 11:35

Ста има ово да се коментарисе. Треба људе пустити да иду гдје су наумили.Јос им помоци да оду. Закон је донесен на нивоу БиХ. Кад оду нема висе повратка а ако се врате цорка,10 година.

ОДГОВОРИТЕ