"BiH - evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja ID boraca"

Ugledni portal Biznis Insajder objavio je tekst o ekstremizmu u BiH i vrbovanju novih boraca za tzv islamsku državu. U tekstu se ističe kako istorija u BiH sa esktremizmom datira mnogo godina unazad prije nego je nastao ISIS, koji sada pronalazi nove članove upravo u BiH zbog loše ekonomske situacije.

Bosna i Hercegovina 24.12.2015 | 22:35
"BiH - evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja ID boraca"

"Ljudi u BiH su snimili ISIS-ov propagandni video u kojem zaklinju svoje simpatizere u BiH da napadnu one koji su protiv ove ideologije u njihovoj zemlji. U posljednjoj godini 300 osoba iz BiH se borilo u Siriji sa ISIS-om. S populacijom koja iznosi manje od četiri miliona stanovnika, BiH čini zemljom koja daje najveći procenat stranih ISIS-ovih boraca od bilo koje evropske zemlje, a eksperti ističu kako su se neki vratili u zemlji i predstavljaju rizik", piše Biznis Insajder, citirajući Frans 24.

Navode kako su policijski službenici u BiH provodili nekoliko racija, a posebno ističu Gornju Maoču za koju tvrde da je leglo regrutovanja boraca za ISIS.

"Oni regrutuju i ciljaju mlade Bosance koji su osjetljivi i radikalizuju ih. Gardian je objavio ranije ove godine kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih, oko 63 odsto. Global Post objavio je kako se kriza pogoršala i da se mladi muče da nađu posao. Osjećaj beznađa i bijesa čini mlade podložnim metama za regrutovanje", piše Biznis Insajder.

Portal dalje piše kako državljani BiH idu i u Irak da se bore, te spominje grupu El-Mudžahid za koju kažu da se borila uz muslimane u prošlom ratu. Ipak, spominju i to kako je država donijela novi zakon kojim se omogućava sudovima izricanje kazne od 10 godina zatvora za regrutovanje i borbu na stranim ratištima.

"Većina mladih je vođena adrenalinom, potrebom za samopotvrđivanjem, samopoštovanjem, pripadnosti grupi i pronalasku svrhe. Zbog loše ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, nasilje i retrogradno ponašanje se često percipiraju kao jedina mjera samopotvrđivanja i zaštite", zaključuje Biznis Insajder.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Станари

24.12.2015 21:58

Нема коментара, не могу вјеровати. Па да ово никог и не занима.

ODGOVORITE
Name

re stanari

25.12.2015 09:43

Nas razjedinjeni narod bi rekao da je i cutanje odgovor. Tesko nama sa nama.

ODGOVORITE
Name

Md

25.12.2015 10:23

Zanima Bakira i Cerica zato ih i ne daju dirati nego im pomazu

ODGOVORITE
Name

Zero

25.12.2015 11:35

Sta ima ovo da se komentarise. Treba ljude pustiti da idu gdje su naumili.Jos im pomoci da odu. Zakon je donesen na nivou BiH. Kad odu nema vise povratka a ako se vrate corka,10 godina.

ODGOVORITE