Критична загађеност ваздуха у Тузли

Иако у Тузли данас није било магле, у овом граду је забиљежено загађење ваздуха.

Босна и Херцеговина 24.12.2015 | 19:10
Критична загађеност ваздуха у Тузли

Присуство сумпордиоксида у ваздуху је и даље преко граничних вриједности, што је константно присутно у Тузли од почетка децембра.

Према извјештајима дневних мјерења о квалитету ваздуха у Тузланском кантону, доступних на званичној страници Владе Тузланског кантона, само три дана током овог мјесеца грађани су удисали незагађен ваздух. Тачније, само 4, 9. и 10. децембра сумпордиоксид је био у границама толерантних вриједности.

"Без обзира на то што нема магле и што је струјање ваздуха боље, загађење је и даље присутно. Индикативно је то да је по ноћи, између 1 и 5 сати, примијетно велико онечишћење ваздуха. Тада скоро нико не ложи, а нема ни много аутомобила на улицама, што је знак да се ноћу нешто дешава. Праћење квалитета ваздуха је добро, али инспекције, Министарство здравства ТК и Министарство просторног уређења и заштиту околине ТК, као и надлежна федерална министарства су пасивни", казала је Џемила Агић, директор Центра за екологију и енергију.

Она је изјавила да би се требале направити дугорочне стратегије, међутим, проблем је што власти немају ни оне краткорочне.

"У буџету се требају издвојити средства да се плати аутобуским превозницима, како би се грађани бесплатно превозили оних дана када је велико загађење, а и велики индустријски загађивачи морали би имати залихе и користити их, те не загађивати додатно када се пређе праг толерантности. То, као и квалитет угља, требале би контролисати инспекције", сматра Агићева.

Невреса Топчагић, бивша здравствена радница, казала нам је да је овај крај деценијама познат по загађењима ваздуха, али протеклих дана се загађења јављају у специфичном облику.

"Знамо да смо затровани, али ове године то се нарочито примјети на здрављу дјеце, као и код одраслих, а посебно хроничних и срчаних болесника, те астматичара. Већина се жали на главобоље, проблеме са дисањем, кашаљ, те пецкање у грлу", каже Топчагић, додајући да настоји што мање времена проводити на отвореном, а и када излази, носи заштитну маску.

Извор: АА

Коментари / 0

Оставите коментар